Buna ziua,
Am mare rugaminte la dumneavoastra care sunteti niste profesionisti si m-ati mai ajutat,sa imi dati un sfat.
I sa facut mamei mele un cont pe facebok in bataie de joc.Cum pot afla cine la facut si cum va plati aceasta persoana in facta legii.
Va multumesc anticipat si am rugamintea sa ma ajutati deoarece ma durut enorm aceasta bataie de joc.
Cu stima Raluca Chitaru
In situatia in care pe acest cont au fost postate date care au fost obtinute in urma unui acces neautorizat intr-unul din conturile dvs de e-mail, facebook, etc...atunci s-ar putea pune problema unei infractiuni de acces fara drept la un sistem informatic, in concurs cu transfer neautorizat de date informatice, fapte prev si ped. de legea 161/2003... In cazul in care, insa, datele postate pe profilul fals de facebook au fost publice (luate de pe profilul original de facebook, de pe net, etc etc), atunci nu se poate vorbi de o infractiuni informatica. Din pacate legislatia romaneasca, cu precadere cea care reglementeaza criminalitatea informatica, nu pedepseste furtul de identitate. asadar ceea ce puteti face, este sa va adresati serviciului de asistenta de la facebook, raportand un abuz..(trebuie sa fie o optiune pe undeva, din cate tin eu minte, pe pagina falsa de facebook).
In speranta ca v-am raspuns la solicitare, va stau la dispozitie si alta data, pe probleme de criminalitate informatica
D-le. Zgeo, imi place abordarea dvs inventiva, si sunt de parere ca ar fi intrutotul justificata data fiind lacuna legislativa din domeniu. Problema e ca varianta dvs. este una pur teoretica, in sustinerea careia ar trebui depus un efort colosal doar pentru a convinge o instanta, iar organele de urmarire penala nu cred ca vor fi suficient de vigilente si doritoare sa actioneze in acest sens.
Spre exemplu, doar simplul fapt de a convinge instanta ca Termenii si Conditiile constituie un contract valabil intre parti ar putea fi o munca grea.
O alta problema este aceea ca incriminarea accesul neautorizat la sistemul informatic protejeaza doar partea cocontractanta (Facebook), victima "furtului de identitate" fiind doar tert. In acest sens, relatiile sociale ocrotite de legea 161/2003 nu privesc imaginea si persoana, ci sistemele informatice si datele per se.
O alta varianta ar mai fi calea cu dreptul la propria imagine. In acest sens:
Art. 74. - Sub rezerva aplicării dispozițiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieții private:
h) utilizarea, cu rea-credință, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană;
D-le Zgeo, problema in cazul nostru nu e accesarea fara drept a unui cont apartinand altei persoane, ci CREAREA unui cont cu numele altei persoane. De exemplu, eu creez un cont de facebook cu numele Zgeo, in locul dvs.
De aceea, nu poate fi vorba de accesul unui sistem informatic fara drept, ci doar de un posibil furt de identitate (neincriminat la noi), sau o atingere adusa vietii private, asa cum am aratat mai sus.