Domnilor avocati ! DacM-am pensionat cu data de 1 Iulie 2012, la acea data firma la care am lucrat conform CCM /2012 trebuia sa-mi acorde un ajutor financiar egal cu 10 salarii brute cu care am fost incadrat, pina in prezent in mod nejustificat n-am primit nimic si dupa cum le cunosc obicieiurile n-am speranta sa pot rezolva amiabil dreptul meu la acei bani .Va rog da-mi raspundeti la 3 intrebari : 1.Care este instanta la care pot apela pentru rezolvarea solicitarii mele de a primi banii ce mi se cuvin cf CCM /2012 ( Judecatoria sau Tribunalul teritorial competent ? ). De la Judecatorie ma tot paseaza in alta parte. 2.Daca pot cere Judecatoriei sau Tribunalului teritorial competent ca plata acestei sume , relativ destul de consistente ,sa aiba in vedere devalorizarea leului in raport cu moneda Euro, avind in vedere ca suma ce mi-o datoreaza firma la care am lucrat , la 1 Iulie (data pensionarii ) si momentul cand voi primi banii inseamna in fapt mai putini lei . 3.Daca obligatiile salariale si celelalte obligatii din CCM ale angajatorului nu au fost onorate angajatului in timpul cind eram angajat,, pot solicita prin instantei acordarea lor folosindu-ma de principiul retroactivitatii iar daca raspunsul este da pe ce perioada ? Va multumesc mult de tot si astept raspunsul dvs ! Cu respect ing. Albisi I
1. Pentru inceput va recomand sa faceti o solicitare scrisa in acest sens catre angajator. Asteptati 30 zile pentru a primi un raspuns oficial si legal argumentat. Apoi, daca nu va acorda aceste drepturi, va adresati instantei de judecata.
2. Nu ati precizat din ce localitate sunteti. Daca sunteti din Bucuresti, instanta competenta pt solutionarea litigiilor de munca este Tribunalul Bucuresti - sectia a VIII-a Litigii de munca. Aici va trebui sa trimiteti actiunea in termen de 30 de zile de la data la care ati primit raspuns negativ de la angajator. Daca sunteti din alta localitate instanta competenta e probabil tribunalul teritorial.
3. In actiune veti solicita ca sa vi se acorde drepturile salariale majorate, actualizate si indexate cu rata inflatiei, pana la data efective a platii. Este important sa solicitati in actiune ca instanta sa oblige angajatorul si la cuantificarea sumelor, in vederea efectuarii platilor, pt ca altfel, veti obtine un titlu executor fara suma ce nu va putea fi pus in executare silita ( daca va fi cazul ) decat dupa efectuarea unei expertize contabile si nu cred ca mai doriti sa mai cheltuiti si alti bani..
4. Toate drepturile de natura salariala pot fi solicitate fie pe cale amiabila fie pe calea instantei de judecata in termen de 3 ani, care e termenul legal de prescriptie. Ex. daca aveti de luat salarii pe perioada din urma cuprinsa intre august 2007 - august 2012 veti putea solicita numai cele aferente perioadei august 2009 - august 2012. Sper ca v-am lamurit.
Mesaje reeditate
Data post: Vineri, 3 August 2012, 03:00
Subiect: Legislatia muncii- 100 pct !
@ Albisi
In complectare cu scuzele de rigoare va rog sa-mi spuneti daca cauzele civile din Dreptul Muncii ( pretentii financiare angajat / angajator conform CCM ) se fac sau nu se fac cu plata de catre reclamant (angajat ) a taxei de timbru si a taxei judiciare ? Multumesc !
@ Krissia
Data post: Vineri, 3 August 2012, 03:09
Litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru
Competenta itm
ContSters74221
buna ziua!
un control efectuat angajatorului de catre itm poate dispune plata unei sume ,oprite angajatului din salariu nejustificat?
mai precis unui angajat ... (vezi toată discuția)