avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... competenta itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

competenta itm

buna ziua!
un control efectuat angajatorului de catre itm poate dispune plata unei sume ,oprite angajatului din salariu nejustificat?
mai precis unui angajat i s-au oprit 10% din salariu pentru un referat de penalizare ,unde angajatul nu a semnat si nu sa efectuat nici cercetarea disciplinara.
angajatul a primit raspuns de la itm ,dupa ce a facut sesizare,in care spune ca angajatorul nu a putut face dovada platii salariale pe luna respectiva.
concret,cum trebuie sa procedeze mai departe angajatul pt a intra in posesia banilor ,opriti nejustificat de catre angajator?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 12 Februarie 2009
ITM poate pune in vedere angajatorului sa plateasca drepturile salariale retinute nejustificat. In cazul in care acesta nu se conformeaza salariatul se poate adresa instantei pentru a obliga angajatorul la plata respectiva.
In acest caz, angajatul se poate adresa instantei de judecata competente care este Tribunalul in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.
Orice retinere salariala, aplicata ca si sanctiune disciplinara se face in baza unei decizii. Aceea decizie trebuie comunicata angajatului care are termen de 30 de zile pentru a contesta decizia la instanta de judecata.
ITM-ul ii poate pune in vedere angajatorului sa plateasca drepturile salariale , insa in caz de refuz nu ii poate obliga, poate doar sa-l amendeze.
Pentru a recupera sumele retinute ilegal, adresati-va instantei de judecata (tribunalului). Fiind litigiu de munca este scutit de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Adresati-va tribunalului muncii.ITM nu are competenta in sensul de a-l obliga pe angajator sa va plateasca salariul.
ITM-ul poate stabili ca masura pentru angajator ca pana la un anumit termen sa faca dovada achitarii drepturilor salariale catre salariat. In caz contrar, poate sanctiona contraventional pe angajator in baza art.21 din Legea nr.108/1999.

Instanta de judecata poate obliga pe angajator sa achite aceste drepturi salariale restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu neplatit Lary_13 Lary_13 Sunt in preaviz din 1 mai - 1 iunie, dar nu am primit lichidarea pt luna aprilie, desi am lucrat toata luna. Cand ar trebui sa primesc acesti bani, nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Reclamatie la itm? dobrica_bogdan dobrica_bogdan Buna ziua! Am o problema cu fostul angajator. Am fost concediat prin desfiintarea postului, cu o decizie inregistrata la ITM Cluj in data de ... (vezi toată discuția)
Refuz plata salariu irinuka2005 irinuka2005 Buna seara M ati putea ajuta cu o informatie va rog?Am avut ctr de munca pe perioada nedeterminata cu perioada proba 30 zile. Ctr a incetat in baza unei ... (vezi toată discuția)