avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plangere penala impotriva angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plangere penala impotriva angajatorului

Buna dimineata,

Anul trecut, in urma procesului cu angajatorul, Tribunalul a hotarat sa primesc salariile restante si indemnizatia concediului de odihna neefectuat.
Apoi, am facut recurs la Curtea de apel pentru obtinerea si altor drepturi banesti ce mi se cuveneau.
Curtea de apel a respins actiunea ca nefondata, irevocabila.
Desi au trecut 8 luni de zile, Curtea de Apel nu a redactat hotararea si nu a trimis dosarul meu la Tribunal – ca sa pot obtine o hotarare legalizata de la Tribunal pentru a angaja un executor judecatoresc sa imi i-au banii de la angajator..
Si nu stiu cand Curtea de apel va da drumul la dosar.

Intrebari:

a. In acest timp, ma pot adresa Politiei si Parchetului pentru a face o plangere penala angajatorului sa imi dea banii ?
Ca sa ma adresez Politiei si Parchetului trebuie sa am hotararea legalizata sau nu - de catre Tribunal?
Pentru plangerea penala pot da Politiei o copie dupa hotararea Tribunalului, fara sa fie legalizata?


b. Cat dureaza solutionarea unei plangeri penale la Politie si Parchet pentru a obtine banii de la angajator ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:21, 3 August 2012
Maria9

1. Mai intai trebuie sa faci cerere scrisa catre Curtea de Apel prin care sa soliciti URGENTAREA REDACTARII HOTARARII SI TRIMITEREA DOSARULUI LA TRIBUNAL.
2. Faci cerere scrisa catre tribunal prin care soliciti sa ti se comunice 2 exemplare a sentintei definitive legalizata si investita cu titlu executor. La aceasta cerere trebuie sa depui pentru fiecare exemplar al sentintei un timbru judiciar de 0,15 lei si o taxa de timbru de 2 lei pe care o achiti fie direct la tribunal, fie la CEC in contul tribunalului, fie la o administratie financiara.Deci 2 timbre si 2 taxe de 2 lei. De un exemplar vei avea nevoie pt executor, daca va fi cazul, iar unul il pastrezi tu.
3. Trimiti apoi o solicitare scrisa catre angajator prin care soliciti sa puna in aplicare hotararea pentru ca in caz contrar vei solicita executarea silita a acesteia prin executor. Anexezi la cerere un exemplar al hotararii legalizate si investite cu titlu executor.
4. Daca nu iti achita banii in termen de 15 zile de la solicitare, apelezi la executor si urgent depui daca doresti plangere penala ( asta numai daca vrei sa ii tragi la raspundere penala). La executor e nevoie de exemplarul original al hotararii legalizate si investite.
5. Iti faci 2 copii xerox ale acestei hotarari. Una o tii pt tine si una o depui la parchet. Nu cred ca la parchet e nevoie de original.
6. Hotararea trebuie sa fie absolut oligatoriu legalizata si investita cu titlu executor.
7. Termenul de solutionare a unei plangeri la parchet este de durata....nu se stie niciodata...
Asa ca mai sigur e executorul judecatoresc. Dar aici va trebui sa achiti un onorariu si cheltuieli de executare, pe care ulterior le recuperezi de la angajator.

Succes B-)




Multumesc Krissia,
Acum cateva luni am facut cerere de urgentare a redactarii hotararii/dosarului la Curtea de Apel.
Si tot asa a ramas.

Scuze, nu am inteles bine. La Parchet pentru plangerea penala e necesara hotararea legalizata si investita cu titlu executor?

In priviinta executorului judecatoresc. Am o amica care a apelat la un executor judecatoresc si acesta in afara de faptul ca s-a miscat foarte greu pana sa ii obtina banii de la angajator - i-a dat banii in transe lunare nu toti odata.
Iti doresc numai bine.
1. La parchet este recomandabil sa ai copie a hotararii legalizate si investite cu titlu executor.
2. Daca executorul nu isi face treaba se poate depune : plangere la corpul executorilor judecatoresti si plangere penala.
Hotararile pronuntate in litigiile de munca nu se investesc cu formula executorie .. la Parchet puteti depune doar copie de pe hotararea legalizata.
Un sfat.......... care la mine a mers , O plingere la CSM impotriva presedintei de sedinta (cea carea a judecat dosarul ) pt redactarea cu intirziere . Termenul legal este de 30 de zile , la mine sa miscat rapid dupa sesizare , la cinci zile de la primire a raspunsului de la CSM am, primit si hotatrirea .:sorry:

Alte discuții în legătură

Sunt mai multe adrese ale parchetului, unde trebuie sa depun o plangere impotriva angajatorului Maria9 Maria9 Buna ziua, Am de recuperat bani restanti de la angajator in urma hotararii Tribunalului Bucuresti. Am facut recurs si la Curtea de Apel pentru alte drepturi ... (vezi toată discuția)
Redactare hotarare judecatoreasca raza_de_soare_divin raza_de_soare_divin Buna seara... va rog sa ma indrumati ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie... In data de 17.11.2011 am primit urmatorul raspuns intr-un proces de ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, Am si eu o problema.:( In 25.11.2009 am castigat la Tribunalul Bucuresti (pe fond) un proces cu ANRP-Legea 290/2003.:D In 30.12.2009 ANRP a ... (vezi toată discuția)