- Detin o societate comerciala s.r.l. cu administrator unic cu sediul social in Bucuresti,
- infiintata in 2004,
- activitate redusa la data infiintarii ce nu a implicat datorii catre buget,
- din 2005 nu mai desfasoara activitate,
- nu are angajati,
- neplatitoare de TVA,
- toate declaratiiile trimestriale 100 si Bilanturile contabile (anuale si semestriale), depuse, la finante si la ONRC, la zi.
- posturile de Activ si de Pasiv din bilant prezinta aceleasi valori neschimbate din 31.12.2004 la zi.
Intrebari:
- daca nu are schimbate codurile CAEN vechi in cele noi (obiectele de activitate), exista vreo sansa ca ea, prin efectul legii pentru ca nu mai poate functiona, sa se lichideze dupa un oarecare timp?,
- care este modalitatea cea mai simpla si cea mai putin costisitoare, cu aproximatie, s-o desfiintez (inchid)?,
- daca eu as gasi pe cineva care ar vrea s-o „cumpere”, s-o preia cu titlu gratuit, este rezonabil ca eu sa suport jumatate din costurile cesiunii partilor sociale?
- Registrul Comertului schimba din oficiu toate codurile CAEN pentru toate societatile care functioneaza.
- Daca va grabiti, nu aveti o modalitate simpla. Sunt incidente prevederile art. 237 din Legea 31/1990:
(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
- Daca insa nu va grabiti, depuneti la Reg.Com. si la finante o notificare de inactivitate temporara, asteptati sa treaca mai mult de 3 ani, si societatea se desfiinteaza din oficiu.
- Nu este rezonabila preluarea costurilor, atata vreme cat pentru cesionar aceste costuri sunt mai mici decat cele aferente infiintarii unei societati noi. ATENTIE insa la contractul de cesiune: nu este admisibila cesiunea cu titlu gratuit, fiind asimilabila donatiei, decat in forma autentica !