avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cui adresez plangerea penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cui adresez plangerea penala?

Cui adresez plangerea penala pentru emiterea unor cecuri fara acoperire? Politiei? Procurorului? Pot sa fac aceeasi plangere pentru 2 infractiuni? Atat pe legea cecului cat si pe inselaciune - art.215 c.pen.? Se va decide ulterior care e incadrarea juridica daca indic temei legal ambele dispozitii?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 07:03, 16 Ianuarie 2009
Plangerea penala se adreseaza procurorului de la parchetul de pe langa judecatoria din localitatea dvs.
Da, puteti sa sesizati parchetul cu o singura plangere pentru ambele infractiuni, atat infractiunea de inselaciune prev. de art. 215 alin. 1 si 3 Cp cat si infractiunea prev. de art. 84 pct. 2, 3 din Legea 59/1934.
Da.. daca se constata ca faptele expuse de dvs. in plangerea penala intrunesc elementele constitutive ale altei infractiuni se va schimba incadrarea juridica a faptei in timpul procesului penal.
Multumesc pentru raspuns. Am citit in cod proc. pen ca tribunalul este competent sa judece in cazul infractiunii de inselaciune. In cazul acesta, nu sesizez parchetul de pe langa Tribunalul din localitate?
Ceea ce ati lecturat dvs. sunt dispozitiile are. 27 alin. 1 lit. a Cpc..... dar daca cititi cu atentie .... o sa observati ca tribunalul este competent in prima instanta in cazul infractiunii de inselaciune prev. de art. 215 alin. 5 Cpc... care priveste inselaciunea care a avut consecinte deosbit de grave..
Fapta descrisa de dvs. nu pare sa se incadreze in prevederile alin. 5 art. 215 Cpc., asa incat competent este parchetul de pe langa judecatorie.
Parerea mea este sa adresati plangerea la politie. Serviciul Investigarea Fraudelor. Daca inaintati plangerea la Parchet de pe langa Judecatoria...aveti toate sansele sa dureze mult mai mult, iar in final dosarul sa ajunga tot la politie pt solutionare. Nu conteaza neaparat pe ce incadrarea faceti dvs plangerea, organele de cercetare o sa stie pe ce fapta sa mearga mai departe.
Plangerea poate sa fie adresata organului de cercetare penala sau procurorului. Iar incadrearea se face pentru savarsirea infractiunii de inselaciune (art 215 , alin 4 cod penal).

Alte discuții în legătură

Cine are competenta??? mdcc mdcc Va rog sa ma ajutati cu o dilema! Am facut o plangere la Parchetul de pe langa Tribunal,pentru a fi cercetat un executor bancar,dupa o vreme am primit o ... (vezi toată discuția)
Cine dipune cercetarea parchetul de pe langa judecatorie sau de pe langa tribunal serban.mirela74 serban.mirela74 Un fost administrator de asociatie este cerecetat de parchetul de pa langa Tribunal si nu de cel de pe langa Judecatorie.DE CE? (vezi toată discuția)
Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la judecatorie? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale si de la Politie si de la Prim Procuror, pe motiv ca am depus cu 2 luni intarziere plangerea penala, martorii ... (vezi toată discuția)