avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DAUNE MORALE DE LA O PERSOANA FIZICA ( SALARIAT ) IN ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DAUNE MORALE DE LA O PERSOANA FIZICA ( SALARIAT ) IN CADRUL UNUI PROCES CU O PERSOANA JURIDICA

Speta : Un coleg de serviciu tine geamul deschis non-stop pe timp de iarna, in conditiile in care un alt coleg se opune si roaga sa fie inchis ca ii este frig. Acesta refuza iar colegul 2 se imbolnaveste grav facand pneumonie.
Ulterior da unitatea in judecata pt hartuire psihica la locul de munca, si solicita daune morale atat de la unitate cat si de la coleg.
Actiunea a fost facuta defapt numai impotriva persoanei juridice ( adica a angajatorului ) iar unul din captele de cerere a fost si acela de a solicita daune morale de la colegul care l-a imbolnavit, acesta avand calitate de salariat.
ESTE CORECT ASA ? Sau e necesar sa trebuiasca sa refaca actiunea pana la primul termen de judecata si sa treaca ca parte si colegul ?

Cum se procedeaza in acest caz ? :-/
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 18:20, 6 August 2012
Cred ca trebuia deschise doua actiuni separate ... una impotriva angajatorului si alta impotriva colegului de serviciu, deoarece au obiecte diferite.
Hartuirea la locul de munca nu are nicio relevnat cu faptul ca persoana s-a imbolnavit din cauza colegului de birou care a tinut geamul deschis iarna ...
Pai poate a fost pus sa faca intentionat nu ? Cu scopul de a-l determina pe acesta sa plece. Se mai practica. E greu de dovedit asta si prin urmare nu poti face acuzatii nefondate. Dar de aceea am introdus si colegul in actiune...Pt ca angajatorul a fost informat despre acest aspect iar ca raspuns a fost " ai nevoie de igiena corporala"..ceea ce nu este permis intr-un loc de munca. In plus nu a luat nicio masura imoptriva acestuia, mai ales ca informarea despre acest lucru i s-a facut in timpul unei cercetari disciplinare. Logic acesta ar fi trebui introdus in cauza si cercetat si el pt lamuriri ( daca e obligatoriu sa asiguram masuri pt sanatate si securitate la locul de munca nu ? ) dar nu a facut-o....

Deci ? Concluzia....oare nu a fost pus sa faca special ?


Responsabilitatea angajatorului pentru crearea conditiilor normale de lucru este mentionata in Legea securitatii si sanatatii in munca pentru lucratori nr. 319/ 14.07.20006,
-la art.6 al.(1) "Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea luratorilor in toate aspectele legate de munca."
-la art.7 al.(1) "In cadrul responsabilitatilor sale, angajatorul are obligatia sa ia masurile necesare pentru:
-lit.a) asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor."
-la art.13 "In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
-lit.b) sa intocmeasca un plan de prevenire si protectie compus din masuri tehnice, sanitare, organizatorice si de alta natura, bazat pe evaluarea riscurilor (nota: geamul deschis ostentativ iarna este un risc identificat pentru sanatatea salariatilor si el trebuie cuantificat :-/), pe care sa il aplice corespunzator conditiilor de munca specifice unitatii."
Conform art.41 sanctiunile contraventionale prevazute in lege (nota: la art.39 din lege sunt nominalizate aceste sanctiuni :-/) se aplica angajatorilor.
-la art. 44 "Angajatorii raspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de munca sau bolilor profesionale (nota: pneumonia produsa/ dovedita ca s-a produs datorita curentilor permanenti de aer de la locul de munca poate fi asimilata medical cu boala legata de profesie :-/), in masura in care daunele nu sunt acoperite integral prin prestatiile sociale de stat.
Amenajarea corespunzatoare a locului de munca/ postului de lucru este tot in grija angajatorului, fiind emisa in acest scop HG nr. 1091/ 16.08.2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru locul de munca.
Dupa cum se observa, numai anagajatorului i se pot cere daune morale, el avand responsabilitatea creerii conditiilor normale de lucru pentru lucratori si luarea de masuri administrative cu salariatii recalcitranti.
Greu de crezut ca intr-un proces civil, o instanta de judecata va aproba plata de daune morale de catre un salariat recalcitrant, daca acestuia i se imputa un comportament neadecvat in timpul programului de lucru, la locul de munca/ postul de lucru.
Multumesc pt precizari. In plus am uitat sa adaug ca a fost vorba si de instalatie de aer conditionat data pe rece care batea exact in spatele salariatului. Este in mod evident ca a fost facut cu intentie totul....

Aveti dreptate cu raspunderea angajatorului dar este vorba si de procesul de hartuire psihica la locul de munca, acest coleg putand face parte din plan....Prin urmare trebuie sa raspunda intr-un fel, chiar daca va fi nevoie de a deschide actiune separata impotriva salariatului nu ? Dar din cate stiu eu se poate introduce o persoana fizica intr-un dosar civil deschis impotriva unei persoane juridice. Cred ca e vorba de parte responsabila civilmente.....
Dar nu sunt specialist in domeniu si deci nu stiu, de aceea am intrebat.


Ultima modificare: Sâmbătă, 4 August 2012
Krissia ., Alte profesii
Teoria conspiratiei nu cred ca este aplicabila intotdeauna .. sunt tare curios daca instanta va admite capatul de cerere cu privire la raspunderea acelui salariat pentru aspectul invocat de tine ... intr-adevar, luand in considerare toate problemele cauzate de catre angajatorul tau se poate vprbi si despre acest lucr u, insa va fi foarte greu de dovedit in instanta asa ceva.

Alte discuții în legătură

Hartuirea la locul de munca tromar tromar Ce dovezi trebuie aduse instantei de judecata pentru a demonstra hartuirea la locul de munca ? Ce sentinta poate aplica instanta in acest caz ! Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Demnitate in munca codulmuncii codulmuncii Sanctionarile repetate (anulate in instanta) pot constitui hartuire morala la locul de munca, si salariatul poate deschide un proces separat de cel de anulare ... (vezi toată discuția)
Hartuirea psihica la locul de munca - discutii, propuneri Krissia . Krissia . Comisia Europeană a introdus măsuri care să asigure securitatea şi sănătatea angajaţilor la locurile de muncă. [b]Directiva cadru (89/391) prevede ... (vezi toată discuția)