avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demnitate in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demnitate in munca

Sanctionarile repetate (anulate in instanta) pot constitui hartuire morala la locul de munca, si salariatul poate deschide un proces separat de cel de anulare a deciziilor de sanctionare?
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 12:19, 15 Septembrie 2014
Art. 8 alin. 1 din Codul muncii prevede că relaţiile de muncă se bazează pe principiul bunei credinţe, ceea ce înseamnă că toate acţiunile anajatorului trebuie să urmărească îndeplinirea scopului bunei funcţionări a unităţii. În nici un caz, acţiunile conducătorilor nu trebuie să vizeze personalitatea or integritatea morală şi profesională a unui salariat.

De asemenea, conform art. 39 alin. (1) din Codul muncii salariatul are dreptul la securitate şi sănătate în muncă. Este de forţa evidenţei că în sfera acestui drept se include sănătatea şi securitatea atât fizică, cât şi cea psihică.
În temeiul acestui text de lege, angajatorul este obligat să ia toate măsurile pentru ca prin acţiunile sale salariaţii să nu fie afectaţi psihic de mediul în care lucrează. Protecţia sănătăţii psihice a salariaţilor este reliefată în existenţa unor sporuri menite să compenseze salariaţii care lucrează în medii stresante.
În acest context, trebuie să intre şi protecţia psihică a salariatului împotriva abuzurilor angajatorilor printr-o serie de măsuri aparent neutre, dar în realitate, având în vedere caracterul lor continuu, urmăresc un singur scop: eliminarea salariatului incomod.

Citeste mai mult: [ link extern ]

Dar tentativa angajatorului (sau a personalului sau) de a produce sau de a mentine o hartuire morala unui salariat este luata in calcul? Pentru ca sunt si salariati cu nervii de otel motiv pentru care actiunile angajatorului nu au putut provoca salariatului acele stari caracteristice unei hartuiri morale, insa intentia sa ramane prin fapte (probe).
Spre exemplu detin un referat semnat de conducatorul ierarhic si de catre unii subalterni in care arata ei ca salariatul concediat a ajuns sa aiba resentimente fata de ceilalti colegi pentru masura dispusa de angajator (legala in opinia lor la vremea respectiva deoarece s-a facut recurs iar masura a devenit ilegala - cum arata mai tarziu hotararea irevocabila a instantei), motiv pentru care se impune si a doua concediere disciplinara deoarece salariatul respectiv nu se poate reintegra in colectiv in aceste conditii. Angajatorul a respectat comanda colectivului insa a fost anulata si a doua concediere tot cu hotarare irevocabila.
Ce pot face cu un asemnea referat, care a iesit acuma la iveala si care nu a fost niciodata adus la cunostinta si care nu a fost niciodata aratat, ba din contra angajatorul l-a returnat inapoi departemanetului respectiv.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
codulmuncii, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta la locul de munca dodo83 dodo83 Buna ziua... Am publicat pe reteaua mea personala de socializare o poza din cadrul institutiei la care lucrez. Eu langa un domn. O poza decenta cu o ... (vezi toată discuția)
Hartuirea la locul de munca tromar tromar Ce dovezi trebuie aduse instantei de judecata pentru a demonstra hartuirea la locul de munca ? Ce sentinta poate aplica instanta in acest caz ! Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate maria_2012 maria_2012 Buna ziua. Avem problem cu seful nostrum. Sotia dansului, fratele, cumnata lucreaza in acelasi compartiment iar el este seful tuturor. Suntem amenintati si de ... (vezi toată discuția)