avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incompatibilitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incompatibilitate

Buna ziua. Avem problem cu seful nostrum. Sotia dansului, fratele, cumnata lucreaza in acelasi compartiment iar el este seful tuturor. Suntem amenintati si de dansul si de fratele dansului si sotia sa si de cumnata. Ce putem face? Este funtionar public. Exista lege care sa-i interzica sa faca asa ceva? Sau sa faca evaluari profesionale avand in vedere ca obiectivitatea ii poate fi pusa la indoiala?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 19 Aprilie 2013
1. Dreptul la demnitate in munca este un principiu constitutional si angajatorul este obligat sa vegheze la respectarea lui.
In Constitutie, dreptul la demnitatea in munca este recunoscut prin articolul 1 alin. 3 „Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme si garantate.”

In concluzie aveti dreptul la conditii decente de munca, de a nu fi hartuit de catre angajator sau colegii de munca, de a nu fi jignit sau discriminat pe seama unor defecte fizice sau de ordin moral, de a nu vi se da dispozitii venite de la superiori ce nu pot fi indeplinite, ori sunt nelegale sau date cu rea credinta.

2. Art. 8 alin. 1 din Codul muncii prevede că relaţiile de muncă se bazează pe principiul bunei credinţe, ceea ce înseamnă că toate acţiunile anajatorului trebuie să urmărească îndeplinirea scopului bunei funcţionări a unităţii. În nici un caz, acţiunile conducătorilor nu trebuie să vizeze personalitatea or integritatea morală şi profesională a unui salariat.
De asemenea, conform art. 39 alin. (1) din Codul muncii salariatul are dreptul la securitate şi sănătate în muncă. Asadar, în sfera acestui drept se include sănătatea şi securitatea atât fizică, cât şi cea psihică.
De asemenea, angajatorul are obligatia de a lua toate măsurile pentru ca prin acţiunile sale salariaţii să nu fie afectaţi psihic de mediul în care lucrează.

3. Conform art. 39 alin. 1 lit. e din Codul muncii salariatul are dreptul la demnitate în muncă.
Acestui drept al salariatului îi corespunde obligaţia corelativă a angajatorului de a se abţine de la orice act/gest care ar putea aduce atingere demnităţii şi onoarei salariatului. De asemenea, aceasta presupune că locul de muncă al salariatului trebuie să fie astfel organizat încât şi nu lezeze demnitatea salariatului.

4. Incalcarea unor acte normative cu privire la relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca de catre un angajator poate face obiectul unei sesizari la ITM sau obiectul unei actiuni in instanta.


Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta la locul de munca dodo83 dodo83 Buna ziua... Am publicat pe reteaua mea personala de socializare o poza din cadrul institutiei la care lucrez. Eu langa un domn. O poza decenta cu o ... (vezi toată discuția)
Demnitate in munca codulmuncii codulmuncii Sanctionarile repetate (anulate in instanta) pot constitui hartuire morala la locul de munca, si salariatul poate deschide un proces separat de cel de anulare ... (vezi toată discuția)
Drepturi ale angajatului luciasilviacostea luciasilviacostea Buna ziua.Pina vineri am mers la servici cu masina,si daca era cazul(ceea ce se intampla destul de des) ramaneam peste program. Incepind de luni nu am mai ... (vezi toată discuția)