ce lege(hg) prevede ca o persoana care vinde o proprietate sa isi rezilieze intr-un anumit termen contractele de furnizare utilitati (energie el., gaze, apa), termenul de reziliere si sanctiunile?
ce lege(hg) prevede ca persoanele care achizitioneaza o proprietate sa incheie intr-un anumit termen contractele de furnizare utilitati, care este termenul de incheiere si sanctiunile?
fratele meu si-a vandut apartamentul acum 14 ani si a primit recent o adresa de la furnizorul de energie electrica prin care este somat sa plateasca o suma pentru furnizarea de en.el. neachitata pana in 2010!
exista un termen de prescriere? noul proprietar nu era obligat sa incheie un contract nou de furnizare a en.electrice intr-un anumit timp? ce se poate face?
In ceea ce priveste prescriptia datoriilor catre stat, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere creanta, conform art. 130 alin. 1 din Codul de procedura fiscala.
Din expunerea dvs rezulta ca noul proprietar dupa achizitie proprietate nu a respectat procedura si nu a perfectat documentele pe numele sau,mai mult s-a inregistrat cu restante la plata c/v consumuri realizate
Pentru solutionare,fratele dvs sa contacteze serviciul urmariri din cadrul furnizorului de energie electrica,sa probeze ca nu mi este proprietar al apartamentului,astfel incat furnizorul de servicii sa se indrepte cu pretentia de recuperare debite impotriva realului debitor,
tot in acest sens l-am indrumat si eu. sa se prezinte la furnizorul de energie electrica cu contractul de vanzare cumparare prin care dovedeste ca nu mai este proprietarul apartamentului din anul respectiv.
dupa parerea mea are si el o parte din vina ca nu si-a reziliat contractul de furnizare e.e. bazandu-se probabil pe faptul ca noul proprietar isi va incheia un nou contract de furnizare.
din ce informatii am gasit pe site-ul unui furnizor de e.e. atat vanzatorul cat si cumparatorul sunt obligati sa rezilieze, respectiv sa incheie contractul de furnizare e.e. in termen de 6 luni de la perfectarea tranzactiei fiind ambii pasibili de sanctionare.
din acest motiv am intrebat despre actul normativ care prevede aceste obligatii.
din cate am inteles de la el citindu-mi notificarea ptr prezentarea la conciliere este vorba despre contractul de pe numele lui din anul 1999 si datorii acumulate pana in anul 2010, de aici am tras concluzia ca noul proprietar nu si-a incheiat contract de furnizare e.e.
daca vanzatorul poate fi sanctionat ptr ca nu si-a reziliat contractul si nu a anuntat furnizorul de e.e., de fapt cred ca aceasta rezilierea din motiv de v-c nici nu este prevazuta in contractul dintre cele 2 parti, cumparatorul poate fi acuzat de consum fraudulos ptr ca nu a incheiat contract de furnizare cu societatea respectiva.
asociez astfel de cazuri cu cei care cumpara un autovehicul si nu il inregistreaza in termenul legal producand prejudicii vanzatorului prin neachitarea vignetei si impozitului.
prescrierea datoriilor in termen de 5 ani este valabila numai in cazul statului sau si in cazul societatilor comerciale? citisem pe undeva despre un termen de 3 ani dar nu am intrat in detalii sa vad in ce cazuri se aplica.
in cazul de fata este vorba de o societate comerciala.
Reziliere curent
Irina_sebea
Buna ziua,
As dori sa stiu, pentru un apartament cumparat printr-un contract de vanzare-cumparare, la care fostii proprietari au mai stat 30 zile pana au ... (vezi toată discuția)