avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fostul proprietar a cerut rezilierea contractului și ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fostul proprietar a cerut rezilierea contractului și mi-a fost scos contorul de gaz – este legal?

Bună ziua,
Am cumpărat un apartament acum o lună. Gazul era încă pe numele fostului proprietar. Eu nu am apucat să închei contractul pe numele meu, iar între timp, fostul proprietar a mers la E.ON și a cerut rezilierea contractului. În urma cererii, furnizorul a venit și a scos contorul de gaz din apartament, fără să fiu anunțată sau notificată ca nou proprietar.

Menționez că fostul proprietar a făcut același demers și la Electrica, unde a vrut să rezilieze contractul și să scoată contorul de energie, dar cei de acolo nu i-au permis, pentru că au spus că apartamentul are un nou proprietar. Din acest motiv, consider că a fost cu rea intenție.

Întrebările mele sunt:
1. Era legal ca E.ON să scoată contorul de gaz fără să mă informeze, deși sunt noul proprietar?
2. Nu ar fi trebuit să fiu contactată pentru a semna un nou contract?
3. Există o perioadă legală în care contorul trebuie să rămână instalat după rezilierea contractului?
4. Cine suportă costurile pentru montarea unui nou contor – eu, E.ON sau fostul proprietar?
5. Pot solicita daune dacă am fost afectată (de exemplu, nu am avut apă caldă sau căldură)?

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 23:29, 12 Aprilie 2025
1. Da. Dacă nu aveați vreo cerere depusă, de unde sa știe furnizorul ?
2.Nu.
3.Nu.
4. Distribuitorul, e contorul lor.
5. Puteți solicita, în instanță trebuie să și demonstrați acele daune.

Fostul proprietar are dreptul sa rezilieze contractele la utilitati pentru a nu se trezi cu datorii restante.
Contorul vi l-a scos furnizorul, nu fostul proprietar.
Rezilierea este legala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2025
Dapix, utilizator
Buna ziua

Fostul proprietar e obligat sa rezilieze contractul. El nu mai are nici un drept asupra acelui imobil. In plus, atat timp cat el este proprietar, daca dvs nu ati fi platit factura, furnizorul s-ar fi indreptat asupra lui. Nu e rea intentie, e normalitate.

1. Da, contorul este proprietatea firmei de distributie. Daca pentru un punct de consum contractul de furnizare este reziliat, distribuitorul poate scoate oricand contorul.
2. Nu. Faceti contract numai daca vreti. Poate nu mai doriti contract la gaze (va incalziti cu pompa de caldura si aveti plita electrica/inductie etc...)
3. Nu. Teoretic contorul poate fi scos imediat dupa ce contractul este reziliat.
4. Dvs veti achita rebransarea.
5. De putut, puteti solicita orice. Insa nu aveti nici o sansa sa obtineti ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere curent Irina_sebea Irina_sebea Buna ziua, As dori sa stiu, pentru un apartament cumparat printr-un contract de vanzare-cumparare, la care fostii proprietari au mai stat 30 zile pana au ... (vezi toată discuția)
Decizie corecta a asociatiei de proprietari ? leia leia Suntem trei apartamente pe scara care nu ne-am pus contoare de gaze separat . Deoarece unul din cele trei apartamente are datorii mari la intretinere ... (vezi toată discuția)
Probleme cu furnizorul de gaze eqvagel eqvagel In urma controlului celor de la gaz au facut marea descoperire ca am schimbat soba cu plita cu un aragaz.In aceste conditii am fost avertizat ca daca nu mi ... (vezi toată discuția)