avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drept de mostenire dupa mama?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drept de mostenire dupa mama?

Buna ziua
.Mama sa recasatorit si dupa 25 ani de casnicie sotul a murit.In timpul casniciei au cumparat un apartament in contract fiind trecuti ambii parteneri.Fiecare au cite un copil din castoria anterioara,eu provenind din partea mamei.As dori sa stiu daca am dreptul la mostenire si daca da cit la %. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:57, 20 Ianuarie 2013
Dvs veti avea drept la moartea mamei dvs sa mosteniti cota dansei . Daca Sotul a decedat primul la mostenirea sotului mamei vine dansa in calitate de sotie supravietuitoare si fiica acestuia, cotele fiind din 1/2 partea sotului din apartament Sotia ia 1/4 si fiica 3/4 din acea cota. La moartea mamei dvs cota dvs va fi ma mare Decat a fiicei celuilalt sot pt ca in afara de cota de 1/2 care II apartine ca bun comun va mai revine si cota din mostenire de la Sotul dansei, acel 1/4 din 1/2.
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea ca pentru orice intrebari suplimentare sau nelamuriri legate de acest subiect , sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament)
Pentru a continua discutia, aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde ".
Multumesc pentru intelegere.
giorgio24 a scris:

Imi cer scuze,as vrea sa stiu daca mama mea poate vinde apartamentul obtinut in comun cu sotul defunct,daca mostenitorul defunctului nu vrea sa semneze succesiunea,deoarece are pretentia sa primeasca 50 la suta din vinzarea apartamentului.Daca nu vrea sa semneze ce pot sa fac?

zerognost a scris:

Nu, mama d-voastra nu poate vinde un bun care nu ii apartine in totalitate ci doar in parte.
Daca nu ajungeti la un acord cu celalalt mostenitor veti ajunge sa dezbateti succesiunea in instanta civila.

Joha a scris:

Procedura succesorala notariala este una amiabila adica partile se inteleg sunt prezente si nu si contesta nici drepturile ....Daca nu va adresati instantei.....atentie insa ca tot tb sa treceti pe la notar sa va dea o incheiere prealabila si obligatorie pt a va adresa instantei...
Si in al doilea rand cred ca este al treilea topic pe care I'l deschideti cu aceeasi problema....

giorgio24 a scris:

este vorba despre un imobil unde sotul a decedat si a ramas sotia fiecare are un copil din prima casatorie copilul sotului cere vinzarea imobilului.Ea cere 50% din imobil .Dupa lege cit ia sotia si mostenitorul sotului ,iar daca mostenitorul sotiei are drept la mostenire.
Ce se poate face daca la succesiune nu semneaza mostenitorul sotului
iar daca mostenitorul sotiei trebuie sa semneze succesiunea
va multumesc

Joha a scris:

Daca imobilul este bun comun, aduca ahizitionat in timpul casatoriei cu Sotia actuala, in masa succesorala a defunctului va intra cota de 1/2 din imobil care se va imparti intre copilul sotului defunct si Sotia supravietuitoare. Copilul sotiei supravietuitoare nu are niciun drept la mostenirea sotului defunct Decat daca era infiat de acesta, daca nu nu are drept de mostenire!
Daca bunul a fost comun deci, cota de 1/2 care a apartinut defunctului se imparte Astfel 1/4 din 1/2 sotiei si 3/4 din 1/2 copilului defunctului. Daca bunul a fost propriu al defunctului , adica mostenit, donat, achizitionat in afara casatoriei cu Sotia supravietuitaore se va aduce la masa succesorala intreg imobilul iar cotele Raman aceleasi dar din intreg.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Ce acte imi trebuiesc ca sa primesc o inputernicire de la mama ca sa pot face eu succesiunea deorece este batrina si bolnava si o aduc la mine in intretinere.Va multumesc
Buna ziua,
Mama mea a fost casatorita 12 ani cu un cetatean italian,iar in timpul casatoriei nu au dobandit nimic impreuna.Ea a decedat si as dori sa stiu daca am vreun drept la bunurile lui dupa moartea lui,el neavand rude decat de la fratii lui.copii fratilor lui.Va multumesc anticipat!
Certificat de deces Pentru cine dezbateti mostenirea, mama dvs prezenta la semnarea procurii si CI in original iar dvs numai copie dupa CI.

@ann1981
Nu aveti vocatie succesorala Decat daca va infia sau va lasa testament!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi morosa morosa Buna ziua.Mama mea este vaduva dar sta de 20 de ani cu actualul concubin fara sa fie cununati civil.De 17 ani locuiesc la tara.Acolo mama mea a investit in ... (vezi toată discuția)
Succesiune gross405 gross405 Buna ziua.Tatăl meu vitreg a decedat.Am rămas cu drept de mostenire eu mama mea si sora mea vitregă fi ca defunctului.Va rog sa mi spuneti care este ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Mama are casa cumparat de tatal ei.Sa castorit de doua ori avand din fiecare csnicie cate un copil.La decesul tatalui meu vitreg, vin si eu la mostenire sau ... (vezi toată discuția)