avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intocmirea unei hartii de mana pentru o arvuna
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intocmirea unei hartii de mana pentru o arvuna

daca cineva imi poate raspunde ...vreau sa iau o arvuna de la cineva fara sa merg la notariat si in prezenta unor martori .Este valabila acea hartie ?cam ce sa scrie in ea?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:24, 7 August 2012
Valabilitatea inscrisului,depinde pentru ce intentionati in viitor sa il folositi
De regula imprumuturi de bani se realizeaza prin document notarial care contine clauze si termene reciproc negociate si asumate prin care cel care acorda imprumutul se asigura de recuperarea la un anumit termen a imprumutului,
ce legatura are imprumutul cu luarea unui avans ?

Acea hartie se numeste Act sub semnatura privata sau Inscris sub semnatura privata si are valabilitate intre parti. Creditorul, care are un drept cuprins într-un înscris sub semnătură privată, trebuie să se adreseze instanţei judecătoreşti pentru a obţine o
hotărâre în vederea realizării drepturilor sale.
Codul Civil mentioneaza cateva reguli de intocmire a acestui tip de act (inscrisul poate fi scris de mana de una din parti, de ambele parti sau de un tert, dactilografiat sau imprimat, dar semnatura trebuie sa fie scrisa de mana partilor, inscrisul sa fie redactat in atatea exemplare originale cate parti cu interese contrare sunt, iar pe fiecare exemplar sa se faca mentiune de numarul originalelor intocmite, mentiunea ""bun si aprobat"" ) .

Potrivit Codului Civil, actul sub semnatura privata prin care o parte se obliga catre alta a-i plati o suma de bani trebuie sa fie scris in intregime de acela care l-a semnat, ori cel putin acesta, inainte de a semna, sa adauge la sfarsitul actului cuvintele ""bun si aprobat"", aratand intotdeauna in litere suma si apoi sa semneze.
laurycy_r@yahoo.com a scris:

daca cineva imi poate raspunde ...vreau sa iau o arvuna de la cineva fara sa merg la notariat si in prezenta unor martori .Este valabila acea hartie ?cam ce sa scrie in ea?

Probabil ca vreti sa vindeti o proprietate (casa, teren, apartament...) si vreti sa luati, sa primiti de la cumparator un avans (arvuna), pana cand o sa perfectati contractul de vanzare-cumparare la notariat.
Daca-i asa, sigur ca puteti lua acel avans printr-un act sub semnatura privata si-acesta este valabil intre parti si poate fi folosit in instanta in caz ca una din parti nu respecta intelegerea.

Intocmiti o intelegere scrisa, semnata de ambele parti si de martori, in care consemnati ceea ce stabiliti de comun acord: subsemnatii...., ne-am inteles ca sa vindem, sa cumparam....proprietarea..... Am primit si-am dat suma de zzz lei ca avans, urmand a ne prezenta la notar pentru perfectarea actului de vanzare-cumparare pan cel tarziu la data de...
In cazul cand vanzatorul nu va prezenta la notar actele ...ori se razgandeste, va inapoia o suma dubla cumparatorului... In cazul cand cumoparatorul nu se prezinta ori se razgandeste va pierde avansul acordat....
Data.... Semnatura partilor .... Semnaturile martorilor....

Va puteti ajuta de un model de precontract sau antecontract de vanzare-cumparare pe care-l gasiti pe internet si-l adaptati situatiei concrete in catre va aflati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puterea actului de mana uditza uditza Am o locuinta de vanzare si potentialul cumparator va primi banii de la banca peste minim o luna. Nu are bani de avans pentru a face un antecontract de ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui apartament geaninaemanuela geaninaemanuela Ce valabilitate poate avea in instanta un act de vanzare-cumparare de mana cu semnatura unui martor. Sa cumparat un apartament pe ... (vezi toată discuția)
Act sub semnatura privata sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Doresc sa cumpăr stupi de la o persoana privata. Mi-a cerut jumătate din suma avans pana la livrare. Doresc sa-dau aceasta suma dar cu o ... (vezi toată discuția)