avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de a cumpara de la Primarie locuinta unde sunt ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de a cumpara de la Primarie locuinta unde sunt chirias

Am primit o mica locuinta de 28 mp. aproape de centrul Clujului in 01.03.1997 prin institutia unde lucrez. A fost revendicata impreuna cu alte locuinte din vechea curte de o persoana care a pierdut in fata instantelor. In 2000 am facut cerere de cumparare dar s-a respins pe motiv de revendicare. In 2007 prin un avocat fost jurist al Primariei am facut o actiune in instanta prin care solicitam ca primaria sau Cons.Local sa fie obligata sa vanda locuinta. Este intr/un stadiu avansat de degradare, dar primaria are alte urgente decat repararea de locuinte. eu nu pot investi in ea sume enorme deoarece nu este a mea. Asa toata lumea are de pierdut. La Judecatoria si Tribunaluil Cluj a fost respinsa actiunea mea pt. ca pentru legea 112 eu as fi devenit chirias prea tarziu ( ar fi trebuit pana la 29.01.1996) iar art.43 din Lg.10/2001 spune ca proprietarul poate sa instraineze locuinta dar nu este obligat. Chiriasu adica eu, are drept de preemtiune. Am sansa sa sutin cumva la Curtea de Apel si sa oblig primaria sa imi vanda acea locuinta care oricum se degradeaza? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Claudiu Druia , Consilier juridic 02:03, 28 Ianuarie 2009
Nu. Primaria are doar dreptul sa vanda, caz in care dvs. aveti drept de preemtiune. Prevederile Legii 112, prin care daca un chirias opta pentru vanzare primaria era obligata sa accepte vanzarea, nu mai sunt aplicabile de la data aparitiei Legii 10/2001. Nu este de neglijat nici faptul ca dvs., in calitate de chirias, aveti chiar obligatia sa intretineti in buna stare de functionare imobilul, fiindu-va imputabila lasarea in degradare!
Mai multi sorti de izbanda ati avea prin negociere cu primaria, respectiv consiliul local Cluj, unde sa incercati sa-i convingeti de "avantajele" vanzarii, fara sa intrati intr-un razboi prea lung cu primaria. Riscati sa pierdeti si ce aveti, intrucat primaria nu este obligata sa va prelungeasca contractul la expirarea lui :sorry: !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea chiriasilor 112/95.og 40/99,protectia chiriasilor janos_robert janos_robert Un cetatean a locuit in spatiul primariei in calitate de chirias titular din anul 1992.....aceasta locuinta afost revendicata de proprietarul de drept in anul ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren de la mostenitori stelutacata stelutacata Stau intr-o curtea cu mai multi chiriasi care conf.legii 112 au cumparat locuintele in care au stat.Curtea a ramas primariei unde plateam anual chirie.De ... (vezi toată discuția)
Legea 112/1995 - cereri - admisibilitate legalmgm legalmgm In prezent instantele de judecata mai admit cererile chiriasilor de a cumpara, in baza Legii 112/1995, imobile nerevendicate in natura ? (vezi toată discuția)