avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozitare imobil nationalizat restituit
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozitare imobil nationalizat restituit

In anul 1999 mi s-a restituit in instanta un imobil nationalizat mamei mele prin Decretul 92/1950. Intrucat in timpul procesului in revendicare o parte din spatiul imobilului a fost vandut chiriasilor, am fost obligat pentru recuperarea acestui spatiu la o noua actiune in instanta privind compararea titlurilor, care s-a finalizat favorabil in anul 2008.
Astfel, am intrat in posesia intregului imobil in doua etape. In 1999 mi s-a impozitat partea de imobil in posesia careia am putut intra iar in 2008 am declarat la Directia de taxe si impozite restul spatiului restituit.
Desi cele doua sentinte sunt declarative de drepturi si singurul titlu de proprietate este actul de vanzare-cumparare prin care mama mea a dobandit imobilul in integralitatea lui, act pe care l-am folosit in ambele actiuni de revendicare, Directia de impozite si taxe locale considera ca:
1. am dobandit doua imobile, invocand aspectul obtinerii posesiei la doua date diferite - anul 1999 si 2008. Este corect sau este doar un abuz vadit de a percepe majorarea de impozit prevazuta de art.252 alin.1 Cod fiscal?

2. desi mi s-a restituit imobilul mentionat in calitate de mostenitor legal, calitate mentionata in sentinta de retituire, Directia de taxe si impozite locale refuza sa tina seama de acest aspect, sustinand ca mostenitorii caselor nationalizate restituite nu beneficiaza de scutirile de majorari ale impozitelor dispuse prin art.252 alin.2 Cod fiscal. Este corect?
Cel mai recent răspuns: ionconstantin , utilizator 21:22, 6 August 2012

1. Legal dvs aveti un singur imobil. Cand ati declarat sentinta din 2008, cei de la impozite si taxe erau obligatii sa modifice suprafetele imobilului, existent pe rol din 1999, nu sa inregistreze ca fiind un al doilea imobil. Mai nou cei de la cadastru, daca intalnesc intr-o curte doua corpurii de casa, le inregistreaza in planul cadastral ca fiind doua apartamente, lucru ce duce la impozitarea speciala ca fiind doua imobile. Va rog spuneti-mi daca avetii planurile cadastrale, cate corpurii de case figureaza, ce nr. postal eu???

2. In cazul in care dvs ati devenit mostenitor dupa 2008, acel imobil nu se majoreaza conform legii, toate bunurile dobandite prin succesiune, nu se msjoreaza. Daca ati devnit mostenitor pana in 2008, se considera ca peste actul de mostenitor, a intervenit un alt act, acesta fiind sentinta din 2008, deci se considera ca ultim act de dobandire este sentinta, deci se majoreaza ca fiind a doua proprietate in afara celei de domiciliul. Cand ati devenit mostenitor?

Pt a putea spune exact, raspundeti-mi la intrebarii, va rog. Multumesc! :)
1. Este un singur corp de casa format din P+E+M. Prin sentinta din 1999 mi s-a restituit intregul imobil, dar Primaria a facut p.v. de predare pt P+M intrucat etajul fusese instrainat unor persoane fizice. Prin sentinta din 2008 s-a constatat preferabilitatea titlului meu, cumparatorii executand sentinta de buna voie. Nu am cadastru.

2. Am devenit mostenitor in 1993, ambele sentinte fiind date dupa intocmirea certificatului de mostenitor. In contextul dat sa inteleg ca Directia de taxe si impozite trebuie sa comaseze spatiile celor 3 nivele ale imobilului si sa majoreze ca fiind a 2-a proprietate in afara de cea de domiciliu?
1. Greseala celor de la primarie a fost in momentul in care ati castigat si etajul, ei trebuiau sa adune suprafata etajului la suprafata parterului, fiind vorba de acelasi impozit, iar mansarda(locuibila), sa ramana separat fiind vorba de un impozit mai mic, nu sa inregistreze ca fiind cladire separata. Un plan cadastral v-ar ajuta mult(parerea mea), in acest fel aceasta singura proprietate nu ar mai putea fi considerata ca fiind doua(pt elicidarea erorii facute).

2. Ati devenit mostenitor inaintea celor doua sentinte, desi ma repet, dupa certificatul de mostenitor a mai intervenit alte doua acte, ca fiind considerate actele dvs de proprietate, deci imobilul se considera ca fiind dobandit in baza sentintelor, asta duce la majorarea impozitului pe cladire ca fiind prima proprietate in afara celei de domiciliu. Deci cele doua sentinte sunt de restituire imobil, daca ar fi fost sentinte in baza partajului succesoral, in acest caz nu se majora.

Deci dvs tb sa doveditii ca este o singura proprietate, pt ca altfel etajul ei vor considera ca fiind a doua proprietate in afara de domiciliul si veti avea impozit majorat de 150%, fata de 65%, cat este pt prima proprietate.
Multumesc mult pentru sfaturile date ! Eu consideram ca sentintele nu sunt constitutive de drepturi ci declarative, recunoscandu-mi un drept preexistent, acela de descendent al proprietarului de drept, aspecte pe care le-as invoca in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitie imobil cod fiscal tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Am intocmit la 01.06.2015 catre Directia taxe si impozite locale a municipiului X declaratia speciala de impunere pentru stabilirea impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri lumi007 lumi007 Buna seara, va rog sa-mi dati un raspuns daca este cu putinta. Daca eu si sotul meu avem in proprietate mai multe imobile ,una dintre ele la care vreau sa ... (vezi toată discuția)
Impozit cladiri octaviancu octaviancu Mama mea detine in proprietate o locuinta din anul 1970. De pe urma decesului bunicii mele (in anul 2009), mama a dobandit, prin succesiune, o a doua locuinta. ... (vezi toată discuția)