Din cate inteleg, imobilul a fost proprietatea comuna a sotilor, deci avem urmatoarele:
Imobilul este 1/2 al defunctului si 1/2 a sotiei supravietuitoare
Masa succesorala a defunctului se imparte dupa cum urmeaza:
1/4 sotiei supravietuitoare si
3/4 celor 4 copii
Deci in final imobilul se imparte dupa cum urmeaza:
5/8 sotiei supravietuitoare si
3/8 celor 4 copii.
----
Trei dintre frati am fi de acord ca unul din noi sa primeasca partea mamei noastre din casa (care daca am inteles eu bine este 60%) si sa vanda casa unui al doilea frate, pentru a cumpara o alta locuinta mai potrivita pentru ingrijirea mamei noastre. Problema este ca al patrulea frate nu este de acord cu pretul propus si nu vrea ca proprietatea sa se vanda in viitorul apropiat.
Cei trei frati nu pot decide cu de la sine putere ce să facă cu partea mamei, nu este nici moral si nici legal. Procentual, mama detine 62,5%
Nu inteleg eu ce doriti mai exact să faceti cu „să vândă casa unui al doilea frate” pentru a cumpara o altă locuinta, dar incerc să înteleg.
Recomandarea mea este ca cei 4 frati si mama să dezbata mostenirea, după care să vândă imobilul si să cumparati cu banii rezultati o alta locuinta pentur mama dvs.
Daca unul dintre frati doreste sa pastreze imobilul pentru sine, puteti realiza iesirea din indiviziune si respectivul va primi tot imobilul cu plata catre mama si ceilalti frati a unor sulte.
Recomandarea mea este sa dezbateti mostenirea in instanta apelând la mediere, este modalitatea cea mai ieftina de realizare a dezbaterii, dar consta intr-o birocratie ceva mai mare si dureaza ceva mai mult, 2-3 luni. Indiferent ce cale alegeti, veti plati un impozit penalizator de 1% pentru ca ati intarziat dezbaterea mostenirii mai mult de 2 ani.