avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune nedeschisa la timp
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune nedeschisa la timp

As dori sa stiu care ar fi pasii de urmat pentru a avea urmatoare situatie rezolvata:
Tatal meu impreuna cu mama mea au construit o casa intr-o comuna facuta peste noapte oras. La moarte tatalui nostru, in anul 1999, nici noi cei patru copiii ai lor, nici mama noastra, nu am facut nici un demers juridic, in ideea ca nu avem ce sa impartim atata timp cat mama noastra locuieste acolo si nu sunt probleme. In acest an insa, mama noastra a ajuns aproape imobilizata la pat si trebuie luata o decizie referitoare la viitorul ei. Trei dintre frati am fi de acord ca unul din noi sa primeasca partea mamei noastre din casa (care daca am inteles eu bine este 60%) si sa vanda casa unui al doilea frate, pentru a cumpara o alta locuinta mai potrivita pentru ingrijirea mamei noastre. Problema este ca al patrulea frate nu este de acord cu pretul propus si nu vrea ca proprietatea sa se vanda in viitorul apropiat.
In conditiile date, as vrea sa stiu care ar fi pasii de urmat si cam care ar putea fi in mare costurile.
Cel mai recent răspuns: vadiro , utilizator 11:52, 9 August 2012
Din cate inteleg, imobilul a fost proprietatea comuna a sotilor, deci avem urmatoarele:

Imobilul este 1/2 al defunctului si 1/2 a sotiei supravietuitoare

Masa succesorala a defunctului se imparte dupa cum urmeaza:
1/4 sotiei supravietuitoare si
3/4 celor 4 copii

Deci in final imobilul se imparte dupa cum urmeaza:
5/8 sotiei supravietuitoare si
3/8 celor 4 copii.
----

Trei dintre frati am fi de acord ca unul din noi sa primeasca partea mamei noastre din casa (care daca am inteles eu bine este 60%) si sa vanda casa unui al doilea frate, pentru a cumpara o alta locuinta mai potrivita pentru ingrijirea mamei noastre. Problema este ca al patrulea frate nu este de acord cu pretul propus si nu vrea ca proprietatea sa se vanda in viitorul apropiat.


Cei trei frati nu pot decide cu de la sine putere ce să facă cu partea mamei, nu este nici moral si nici legal. Procentual, mama detine 62,5%

Nu inteleg eu ce doriti mai exact să faceti cu „să vândă casa unui al doilea frate” pentru a cumpara o altă locuinta, dar incerc să înteleg.

Recomandarea mea este ca cei 4 frati si mama să dezbata mostenirea, după care să vândă imobilul si să cumparati cu banii rezultati o alta locuinta pentur mama dvs.

Daca unul dintre frati doreste sa pastreze imobilul pentru sine, puteti realiza iesirea din indiviziune si respectivul va primi tot imobilul cu plata catre mama si ceilalti frati a unor sulte.

Recomandarea mea este sa dezbateti mostenirea in instanta apelând la mediere, este modalitatea cea mai ieftina de realizare a dezbaterii, dar consta intr-o birocratie ceva mai mare si dureaza ceva mai mult, 2-3 luni. Indiferent ce cale alegeti, veti plati un impozit penalizator de 1% pentru ca ati intarziat dezbaterea mostenirii mai mult de 2 ani.
Multumesc pentru raspuns!

Se pare ca m-am exprimat neclar;
Vroiam sa spun ca trei dintre noi suntem de acord cu decizia mamei noastre de a da partea sa din casa unuia dintre frati in schimbul ingrijirii dansei in imobilul ce ar urma sa fie cumparat. Nici unul dintre noi nu considera necesar un contract din care sa reiasa asta. Al patrulea frate declara ca este de acord in principiu, dar vrea ca asta sa se faca doar atunci cand se va gasi un cumparator care sa-i plateasca pentru partea sa o suma pe care o considera minima si pe care noi o consideram nerealista.

In cazul in care am proceda in modul sugerat de dumneavoastra, imi puteti spune care ar fi in mare, principalele etape birocratice la care va referiti?
Acel impozit penalizator de 1% va fi calculat din ce suma?
Prima etapa ar fi ca mostenitorii sa fi acceptat tacit sau expres mostenirea. Vom prezuma că au acceptat tacit, atata vreme cat nici un frate nu contesta calitatea celorlalti.
A doua etapa consta intr-o vizita la un notar din localitatea de domiciliu al defunctului tata si eliberarea unei incheieri (50-60 lei costa).
Cu această incheiere mergeti la judecatoria arondata localitatii si deschideti o actiune pentru dezbaterea succesiunii in contradictoriu.
În a treia etapa, succesibilii merg toti la un mediator si incheie un acord de mediere prin care recunosc cotele succesorale ale fiecaruia și pot realiza si partajul, daca doresc, mama primind tot imobilul cu obligatia platii unei sulte.
În cadrul acestei etape, mostenitorii merg la judecatorie si depun acordul de mediere iar instanta emite incheierea.

1% din masa succesorala, adica din cota de 1/2 din imobil a tatalui.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc foarte mult, din nou !

Mai am doar trei nelamuriri:
- eu, locuind in strainatate, va trebui sa desemnez pe cineva sa ma reprezinte pentru aceste etape, inclusiv a treia, sau se va considera ca accept tacit?
- cum se va stabili valoarea masei succesorale?
- va fi o singura procedura de stabilire si pentru acel impozit penalizator si pentru suma din care vor fi acordate cotele succesorale?
Nu se va considera ca ati acceptat tacit, trebuie sa dovediti ca ati acceptat tacit.
Se poate stabili de parti sau de un evaluator.
dap

Alte discuții în legătură

Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii giulia84 giulia84 Buna ziua,acum 6 ani a murit tatal meu si nu am avut cum sa dezbatem mostenirea in 6 luni,suntem 4 copii majori la parinti iar mama in viata,acum am hoatarat ... (vezi toată discuția)