avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie casa vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie casa vecin

Am achizitionat o casa veche, care avea un perete comun cu casa vecina. Dupa ce am achizitionat-o, cealalta casa a fost cumparata de cineva care si-a ridicat etaj si mansarda (constructia initiala avea doar parter), fara a-mi cere vreun acord. De asemenea, panta acoperisului lui este peste acoperisul casei mele. Putea face o asemenea constructie in mod legal, fara a-mi cere acordul? Ce mai pot face in acest moment?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Acon Insolvency Group SPRL , Practician in insolventa 15:52, 6 August 2012
In primul rand sa va duceti la primaria care i-a eliberat acordul si sa vedeti ce acte au fost depuse la dosar. Dar depuneti cerea in scris asigurandu-va ca ati luat si un numar de inregistrare. Primul pas.
Buna ziua,
Din experienta personala va pot spune ca pentru extindere se cere autorizatie de constructie, care in urma unui dosar depus se aproba sau nu. Acel dosar, pentru a fi aprobat, trebuie sa respecte conditiile impuse in certificatul de urbanism, conditii precum: studiu de insorire, expertiza din care sa reiasa ca, constructiile invecinate nu sau lipite nu vor necesita niciun fel de masuri de interventie sau, in cazul in care vor necesita se va obtine un acord al vecinului la notar.
Acum, ca sa va lamuresc, daca in certificatul de urbanism nu i s-a specificat omului ca ii trebuie acordul dvs. inseamna ca in urma expertizei nu necesita masuri de interventie pentru protejarea imobilului dvs (conform unui raport de expertiza tehnica), precum si faptul ca nu veti fi umbrit de constructia dansului. Daca vecinului i s-au impus alte conditii in sensul in care nu are voie sa isi faca geam catre dvs. ori daca jgheaburile de scurgere nu sunt catre dvs. inseamna ca e ok.
Mergeti la cadastru si urbanism si cereti informare in legatura cu imobilul respectiv. 30 lei la castru si aprox. 10 lei la urbanism.
Sper ca v-am lamurit.
Tinand cont de faptul ca imobilul se afla intr-o localitate rurala, unde autorizatiile se dau pe "ochi frumosi", si de faptul ca am casa umbrita de constructia lui, grinzile acoperisului meu au fost taiate (pentru ca se prelungeau la acoperisul comun al vechii case), zapada de pe casa lui mi-a indoit tabla pe acoperis in cadere, peretele despartitor dintre noi este f subtire (o caramida veche pe cant) , iar noile lui geamuri sunt la 30cm de casa mea (vedere piezisa), sa inteleg ca cei de la urbanism puteau sa-i dea autorizatia fara a-mi prezenta un studiu tehnic ca nu-mi afecteaza locuinta?!!!
Incepeti cu inceputul. O adresa adresata primariei care le-a eliberat autorizatia de constructie. Mai presus de mici amendamente locale exista niste reguli generale in constructii, aplicabile pe tot teritoriul patriei noastre care trebuiesc respectate si care au fost incalcate.
daca dvs. considerati ca va afecteaza structura de rezistenta si va umbreste faceti o sesizare la inspectoratul de stat in constructii si la urbanism

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu vecinul lucia58 lucia58 Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.ocuiesc in casa parinilor mei care sunt decedati ,casa cand a fost cumparata de parintii mei avea unul din pereti comun cu un ... (vezi toată discuția)
Autorizati de constructie pentru vecinu ana.costica ana.costica Am renovat casa parinteasca,dar un perete al casei este exact pe hotar(asa cum a fost si casa veche). la ridicarea acoperisului am trecut pe pamantul vecinului ... (vezi toată discuția)
Exista distanta minima acoperis - gard vecin ? cristina cirstian cristina cirstian Buna ziua ! Vecinul a construit o casa la o distanta de 1 m fata de gardul care ne desparte . Acoperisul este la o distanta de 20 cm fata de gard . Ok . Acum ... (vezi toată discuția)