Buna ziua,
o problema ce ma framanta este cum se judeca o actiune cu 2 capete de cerere alternative. Adica: 1. anularea unui contract. 2 daca nu se anuleaza contractul, obligatia de a face nascuta din acest contract acum valabil fiind dupa cum spune instanta.
prima problema e de taxare: se plateste taxa de timbru pentru ambele capete, sau doar pentru primul si ulterior pentru al doilea?
a doua problema e legata de probe: se administreaza probele doar pentru primul capat si apoi pentru cel de-al doilea?
ceea ce descrieti dvs. suna mai degraba ca o actiune ce are un capat de cerere in subsidiar . Zic eu ca nu trebuie confundate cu obligatiile alternative care s-ar rezolva intr-un sinur capat de cerere.
In ce priveste timbrajul, in mod cert se timbreaza ambele capete de cerere - cel putin asa mi s-a solicitat mie de catre instante in TOATE situatiile cand am avut capat de cerere subsidiar.
Raspunsul legat de probatoriu este ca nu se poate generaliza ci se vor aplica solutii coerente in functie de speta.
In ce priveste .
Astfel, in cazul in care probatoriul este apropiat se poate efectua in acelasi timp.
Daca sunt situatii total diferite atunci se poate disjunge si suspenda capatul subsidiar. De exemplu, in cazul unei nulitati, poate fi o problema legata de interpretarea unui contract sau text de lege si care sa nu aiba nevoie aproape de loc de probe. daca pentru capatul de cerere subsidiar ar fi nevoie de martori, expertiza si eventual si de chemarea in instanta a vreunui specialist atunci se impune disjungerea si suspendarea, mai ales ca rezolvarea capatului subsidiar depinde de modul in care se rezolva primul capat de cerere.
va multmesc de raspuns.
primul capat asa cum am mentionat e anularea unui contract de vanzare-cumparare a unui utilaj.
al doilea este , in cazul in care se retine ca nu se poate anula contractul, deci contractul este valabil, sa oblige pe parat sa repare utilajul.
Aceasta e probema.