buna ziua,cum pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil daca am contract de munca pe perioada determinata 01 09 2011 01 09 2012 iar eu ar trebui sa nasc pe 01 10 2012 . 12 luni le am cotizate dar este o pauza de o luna intre expirarea contractului si data probabila de nastere.multumesc
1. In mesajele de mai sus gasiti raspunsuri si la intrebarile dvs.
2. - La data cand inceteaza contractul individual de munca (CIM) dvs. veti fi deja in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- In acesta situatie aveti doua posibilitati:
A) sa depuneti certificatele medicale de concediu de maternitate (incepand cu luna august) la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
B) sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca veti fi in concediu de maternitate) daca in cele 24 de luni anterioare ati avut 12 luni de stagiu de cotizare la somaj;
3. - In cazul A), CJAS va plateste indemnizatia de concediu de maternitate dupa care veti putea solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa aduceti la prima depunere de certificat medical.
4. In cazul B), fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- Astfel dupa CCC veti beneficia de indemnizatie de somaj pana veti gasi, intre timp, un alt loc de munca.
5. - Oricare din variantele de mai sus va permit sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.
- Indiferent de situatie sa intrati in concediu de maternitate inainte de a inceta CIM.
Buna ziua,
Va multumesc pt raspuns insa mai am cateva nelamuriri:
- daca CIM inceteaza pe 01.08 si data nasterii este 10.08 nu se considera practic o intrerupere a cel 12 luni pana la momentul nasterii si acest lucra ar putea duce la imposibilitatea de a mai beneficia de indemnizatia crestere copil de 2 ani?
- daca intru de acum in concediu medical ( cel de maxim 120 de zile) ma poate afecta?
- ati spus ca una din variante este sa depun actele la somaj, daca CIM inceteaza de drept mai pot beneficia de somaj?
- cel mai probabil in August o sa fiu in concediu prenatal ( cel de 63 de zile) , la varianta a) va referiti la acet concediu sa il depun la CJAS? cum voi fi platita in aceasta perioada 01.08 - 10.08, si de catre cine, de angajator sau de CJAS?
- daca intru in concediu maternal de risc inainte de concediu prenatal,ma poate afecta in ceea ce priveste indemnizatia pt crestere copil?
1. Nu, pentru ca la data de 1 august veti fi in concediu de maternitate care este similar obtinerii de venituri salariale.
2. - Acelasi raspuns ca la pct.1.
- Concediul de maternitate este de 126 de zile.
3. - Inseamna ca nu ati cititi si mesajele de mai sus.
- Incetarea CIM pe perioada determinata la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
4. - Concediul de maternitate este platit de institutia unde depuneti certificatele medicale, adica Agentia de Somaj sau CJAS.
- Certificatl ledical pe luna auguist il depuneti la Agentia de Somaj sau la CJAS.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
5. - Daca inainte de concediul de maternitate intrati in concediu de risc maternal se aplica aceleasi reguli pe care le-am spus mai sus pentru concediul de maternitate.
- Concediile medicale de orice fel va pot diminua indemnizatia pentru CCC deoarece veniturile din indemnziatiile de concedii medicale sunt mai mici decat salariile din lunile respective.
Va multumesc foarte multe pentru clarificari dl Tudor Valeriu! Mi-ati fost de mare ajutor! Am insistat atat cu aceste intrebari pentru ca cei de la Directia Muncii mi-au spus ca daca apare aceasata intrerupere nu voi mai putea beneficia de indemnizatie!
Referitor la documente pe care va trebui sa le depun pentru indemnizatie, in cazul meu acestea de cine vor fi completate? ( Adeverinta (pentru cazul în care beneficiază de concediu creştere copil) eliberată de angajator sau alte autorităţi competente din care să rezulte că persoana îndreptăţită a realizat venituri cu caracter salarial) si ( Adeverinta pentru stimulentul de inserţie pentru reluare activitatea)
Va intreb acest lucru pentru ca am vazut ca in una dintre ele se solicita de exemplu (informatii privind perioada in care am fost in concediu de lauzie), va mai putea angajatorul actual sa elibereze o astfel de adeverinta daca eu in concediu de lauzie nu mai sunt angajata la acea institutie?
Multumesc mult!
1. Adeverintele tip (Anexa nr.2) cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului va sunt date de angajatorii pe care i-ati avut in aceste 12 luni (inclusiv Agentia de Somaj sau CJAS), chiar daca nu mai sunteti salariata unuia dintre ei.
2. Cand veti solicita stimulentul de insertie va este eliberata o adeverinta a sunteti salariat de catre angajatorul din acel moment.