avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Studentii platesc CASS la venituri din chirii?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Studentii platesc CASS la venituri din chirii?

Sunt student si realizez de cateva luni venituri din cedarea folosintei bunurilor - mi-am inchiriat apartamentul cu contract inregistrat la adm fin.
Am obligatia sa platesc CASS?

Eu inclin sa cred ca nu.
Art. 213 din L 95/2006 ar spune ca studentii beneficiaza de asigurare fara plata contributiei daca nu realizeaza venituri din munca (eu nu realizez venituri din munca ci din chirii).
Ar mai fi si pct (1) art 257 L95/2008 din care eu deduc acelasi lucru, ca nu as fi obligat la plata contributiei la asigurarile de sanatate.

Ma puteti ajuta cu un raspuns argumentat, va rog frumos?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 19:09, 7 August 2012
Gasiti aici raspunsul:
[ link extern ]
din ordinul 617/2007:
ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

Fiind student esti asigurat fara plata contributiei.
Inchiriind apartamentul cu contract inregistrat la finante datorezi pentru acesta impozit si contributie la sanatate.
Cei de la finante iti vor spune toate acestea cand vei plati impozitul pe suma primita din inchiriere.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
Daniela Bolog, Consultant credite si finantari
Multumesc pentru raspunsuri.
Cred ca si mai concludent e pct (1) art 19 din O 617/2007:
"ART. 19
(1) In situatia in care persoanele prevazute la art. 213 alin. (1) din lege realizeaza si alte venituri decat cele pentru care sunt asigurate fara plata contributiei, acestea datoreaza contributia prevazuta de lege pentru aceste venituri."

Deocamdata am primit de la adm finanaciara doar o singura instiintare de plata, pe baza unei declaratii 220 pentru un contract pe 3 luni (perioada determinata) si nu zice nimic de contributia la sanatate. Am platit cei 16% imp pe venit pe intreaga perioada contractuala de 3 luni si atat.
Cum platesc CASS-ul si unde sau unde trebuie sa ma interesez?
Problema e ca-mi trebuie adeverinta de la fisc ca mi-am platit contributiile ca sa-mi iau adeverinta de asigurat fara de care nu ma primeste medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Cass pers activitati independente lore33 lore33 Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 ... (vezi toată discuția)
Pensionarii platesc cas pe dividende? danye danye Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti intr-o problema. As vrea sa stiu daca pensionarii [b]trebuie sa plateasca[/b] contributia la asigurarile de sanatate ... (vezi toată discuția)