avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere ?

Situatia este urmatoarea: mama a decedat de peste un an de zile,nu s-a facut dezbaterea succesorala,iar in casa parinteasca a ramas sa locuiasca tatal meu,in varsta de 85 de ani ,care nu se mai poate deplasa singur sa-si achite facturile,etc impreuna cu fratele meu,necasatorit.Eu il vizitez pe tata aproape zilnic si am grija de el.
Problema este ca imi este teama ca fratele meu,cu care nu ma inteleg,ar putea sa-l puna pe tata sa semneze vreun act,vreo promisiune de vanzare,un contract de intretinere,testament etc
In urma renuntarii notariale la succesiune dupa mama, tata a ramas cu jumatatea lui de imobil, fiind bun comun cumparat in timpul casniciei.
Ce pot face ,sa-mi pun la adapost 1/2 din averea tatalui meu,care mi s-ar cuveni de drept,dupa moartea lui?
Pot face un contract de intretinere in care tata sa-mi lase jumatate din averea lui(jumatate din partea lui de casa,curte,jumatate teren agricol etc ) iar eu sa ma oblig sa-i cumpar tot ceea ce are nevoie din pensia lui ,sa-l duc la medic etc si sa nu ridic pretentii la jumatatea ramasa pentru fratele meu?
Spun din pensia lui pentru ca este dubla fata de salariul meu.
Cum ar trebui sa fie formulat acest contract ,ce alte acte s-ar putea intocmi ,exceptand testamentul,pentru a-mi proteja partea mea de mostenire de dupa tata?
Multumesc.
Să-i cumpăraţi din pensia lui nu se cheamă întreţinere. :)

Puteţi încheia orice act. Cu excepţia unuia singur, dintre cele enumerate: renunţarea la partea de 1/2 din averea tatălui. Un astfel de act este nul. Sigur, după moartea tatălui, nimic nu vă împiedică să respectaţi un asemenea angajament, dacă intenţia dumneavoastră este aceea de a nu vă prejudicia fratele.

Puteţi face altceva. O donaţie a tatălui către amîndoi copiii, el reţinîndu-şi dreptul de uzufruct viager. În felul acesta, deveniţi coproprietari, împreună cu fratele, asupra nudei proprietăţi, iar după decesul tatălui, asupra deplinei proprietăţi.

Liviu S.Bordaş
Multumesc pentru raspuns.Poate face donatie daca nu s-a dezbatut succesiunea dupa mama? Pe actul de vanzare-cumparare ,apare mama in calitate de cumparatoare si ca vanzatori parintii ei ,mentionandu-se ca tata are drepturi egale conform art..cod familiei.
Daca se poate face donatie atunci se pot incheia doua donatii separate pentru mine si alta pentru fratele meu? Cred ca daca tata vrea sa faca donatia pentru amandoi pe acelasi act,fratele meu va refuza sa vina la semnat,deoarece el vrea toata partea lui tata.
Atat timp ce nu s-a facut succesiunea dupa mama nu prea aveti cum sa incheiati vreun act cu privire la bunurile care fac parte din masa succesorala.
Tata, poate sa faca un testament, prin care sa dispuna impartirea partii sale intre cei doi copii. Si in acest sens , fratele dumneavoastra nu poate sa faca opozitie.
Ati afirmat ca jumatatea lui de casa intra in masa succesorala si fara dezbatere succesorala nu se poate face donatie. Tata a dat renuntare la succesiune dupa mama, jumatatea lui de casa pe care a cumparat-o in timpul casniciei,fiind bun comun al sotului .In josul actului este scris ca imobilul este si al sotului,conform unui articol din codul familiei,fapt pe care mama il cunoaste si cu care este de acord)
In situatia asta pentru a face un contract de intretinere sau donatie mai este tata strict conditionat de dezbaterea succesorala care nu s-a facut?
Ce solutie am eu ?,ce act se poate intocmi pentru a-mi pune la adapost jumtate din averea dupa tata,in conditiile in care nu s-a facut dezbaterea succesorala dupa mama deoarece sunt neintelegeri cu fratele meu si e de dutata pana facem dezbaterea prin instanta.
.In afara de testament,ca acesta poate fi schimbat oricand fara instiintarea mea,avand in vedere ca fratele locuieste cu tata si poate face presiuni asupra lui.,ce alte soultii mai sigure exista?
Ati zis ca tatal dumneavoastra a renuntat la mostenire. A facut aceasta renuntare expresa , in fata unui notar public?
Daca da, ramane ca dumneavoastra si fratele dumneavoastra (asta in situatia in care nu mai sunt si alti descendenti, pentru ca nu faceti asemenea mentiuni , ci amintiti doar de dumneavoastra si de fratele) sunteti mostenitori mamei. Daca nu puteti realiza partajul pe cale amiabila, adresati-va instantei. Daca tatal a renuntat, dumneavoastra ati acceptat mostenirea? Sa nu aveti surpriza sa se constate ca ati renuntat la mostenire prin neacceptarea ei in termen de 6 luni de la deces si prin faptul ca nefiind inn poseseia bunului se prezuma o renuntare tacita.
In ceea ce priveste problema dumneavoastra, este bine sa se faca donatie, insa daca prin aceasta se incalca rezerva succesorala, fratele poate ridica unele pretentii dupa moartea tatalui. Iar donatia sa cuprinda doar bunurile tatalui, nu si cele cale fac parte din masa succesorala nedezbatuta dupa mama.

Alte discuții în legătură

Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)
Renunt la parte din donatie cristea sandra cristea sandra In urma cu 5 ani a decedat mama,iar eu,fratele si tata am dezbatut mostenirea,constand intr-o casa impreuna cu terenul aferent.Deoarece fratele avea din partea ... (vezi toată discuția)
Transfer drept proprietate casa parinteasca piatra piatra La CF am doar intabulat 5 ari pe care e un grajd. Este terenul pe care l-au cumparat parintii mei si pe care ulterior au construit casa.Este planul casei din ... (vezi toată discuția)