avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere ?

Situatia este urmatoarea: mama a decedat de peste un an de zile,nu s-a facut dezbaterea succesorala,iar in casa parinteasca a ramas sa locuiasca tatal meu,in varsta de 85 de ani ,care nu se mai poate deplasa singur sa-si achite facturile,etc impreuna cu fratele meu,necasatorit.Eu il vizitez pe tata aproape zilnic si am grija de el.
Problema este ca imi este teama ca fratele meu,cu care nu ma inteleg,ar putea sa-l puna pe tata sa semneze vreun act,vreo promisiune de vanzare,un contract de intretinere,testament etc
In urma renuntarii notariale la succesiune dupa mama, tata a ramas cu jumatatea lui de imobil, fiind bun comun cumparat in timpul casniciei.
Ce pot face ,sa-mi pun la adapost 1/2 din averea tatalui meu,care mi s-ar cuveni de drept,dupa moartea lui?
Pot face un contract de intretinere in care tata sa-mi lase jumatate din averea lui(jumatate din partea lui de casa,curte,jumatate teren agricol etc ) iar eu sa ma oblig sa-i cumpar tot ceea ce are nevoie din pensia lui ,sa-l duc la medic etc si sa nu ridic pretentii la jumatatea ramasa pentru fratele meu?
Spun din pensia lui pentru ca este dubla fata de salariul meu.
Cum ar trebui sa fie formulat acest contract ,ce alte acte s-ar putea intocmi ,exceptand testamentul,pentru a-mi proteja partea mea de mostenire de dupa tata?
Multumesc.
Multumesc pentru raspuns.Da,tata a dat renuntare expresa la notar si eu acceptare expresa la cam 4 luni dupa moartea mamei.
Deci sa inteleg ca tata poate merge la notar sa-mi doneze jumatate din averea lui,adica jumatate din cota lui de bun comun ca sot supravietuitor,doar in baza actului de vanzare-cumparare intre mama si parintii ei ,act facut in timpul casniciei, in josul paginii scriind referitor la mama "Stiu ca potrivit art.30 codul familiei imobilul cumparat devine proprietate comuna a mea si a sotului meu" ,
Data post: Joi, 15 Ianuarie 2009, 10:34
Subiect: RE: Contract intretinere ?

Am omis sa menionez ca nu mai sunt alti descendenti,in affara mea si a fratelui meu
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
De ce nu dezbateti intai succesiunea? Asa ajunge sa va coste mai mult, lasand lucrurile sa treaca...
Mergeti intai sa faceti succesiunea si apoi contractul de intretinere. Se poate si invers, dar nu e recomandat, ca nu e sigur ce si cum, care e cota etc.
Dezbaterea succesiunii in instanta,iesirea din indiviziune va dura destul pentru ca mai este si succesiunea dupa bunica din partea mamei care nu-i facuta intre mama,decedata, si fratele ei care este in viata Eu aveam nevoie de un act intr-un timp scurt care sa-mi protejeze partea mea de mostenire de dupa tata,pentru a nu fi pusa in fata faptului implinit.
sunt noua pe forum....nu stiu daca am pus intrebarea unde trebuie....:D

Parintii mei sunt intr-o situatie neplacuta si nu au nicio vina. Au incheiat un contract de intretinere cu drept de uz fruct cu o persoana in varsta de 78 de ani, care culmea mai e si ruda.

Dupa 4 luni de ingrijire intensa (mancare, spalat, medicamente, doctori, curatenie) dl s-a facut bine (prostata - a scapat de sonda) akum nu mai are nevoie de serviciile mamei si o tot amana sa nu vina sa isi respecte conditiile contractului. Insa a venit, nu i-a dat drumul l-a usa si a chemat Politia, care prima data a zis ca nu ne da amenda ptr linistea publica, dar de data viitoare ne va da, lucru care intretinutul l-a bagat la cap si oricand apeleaza la Politie ca sa ne dea afara. Am aflat dupa 2 zile ca deja facuse reclamatie la Autoritatea Tutelara ca nu si-au parintii mei indeplinit obligatiile contractuale, lucru care nu este adevarat.
Parintilor mei le pare rau ca a incheiat contractul, au fost oameni de buna credinta si dupa 4 luni de slujit, l-a numai 3 saptamani dupa ce a scapat de sonda i-a facut reclamatie ca isi vrea casa. Domnul nu recunoaste ca a facut reclamatie, totul face fara sa stim (este probabil cineva care il sfatuieste ce sa faca) Am inteles ca s-a facut ancheta in urma reclamatiei depuse de intretinut. Au facut si parintii mei reclamatie ca nu ii primea in casa ca sa isi respecte conditiile contractuale. Akum asteptam rezultatul de la autoritatea tutelara. Luna martie a fost asa in tensiune, fara sa isi poate respecta obligatiile. Mai rau ptr parintii mei ca au avut incredere in domnul si nu si-au pastrat toate bonuri fiscale. Are notat intr-un caiet ce mancare i-a facut, de mentionat ca i-a facut mancare si din carne de porc, pui de curte. Chiar si asa a aproximat costurile. Ce se poate face in situatia aceasta???? Ideal ar fi sa vina cu mancarea pregatita de acasa mama, nu sa o prepare la dumnealui ca nimeni nu o sa stea ca martor langa ea pana face mancare, curatenie ore intregi, dar domnul nu vrea sa mai manance din mancarea nimanui ca a zis ca poate il otravim.

E atat de sucit, mincinos si prefacut ca ne joaca pe 4 persoane pe degete….in ritmul asta dam coltul inaintea domnului….

In contract se mentioneaza: "contraprestatia din partea dobanditorilor consta in obligatia de intretinere a subsemnatului pe tot timpul vietii, ce consta in procurarea si pregatirea hranei, procurarea de obiecte de imbracaminte, medicamente, asigurarea asistentei medicale, efectuarea curateniei garsonierei, asigurarea unui tratament familial si inmormantarea dupa datine crestine”
Noi nu am platit facturile pana akum ca nu este precizat in contract (de fapt sunt 2 luni atat, ca se pune facturile de la data semnarii actului, nu cum vroia domnului sa imi platim restantele la intretinere) si pe el l-a deranjat asta, dar nu ne-a spus noua ca sa stim ce doreste, ci vecinilor.le spune vecinilor multe minciuni cum ca l-am abandonat, nu respectam contractul.
Exista in contract o clauza in care se precizeaza: “declaram totodata ca evaluam obligatia de intretinere la suma de 500 lei/lunar, in vederea perceperii taxelor” – se refera la faptul ca trebuie sa cheltuim 500 lei/luna numai cu facturi sau tot ce include mancare, medicamente…..??
La autoritatea tutelara, printre altele, a declarat ca i-au disparut actele din casa. La incheierea contractului i-am dat si dumnealui un exemplar, iar actul de VC vechi si schita casei este la noi. Actul vechi de VC mai este de actualitate???
Cheie de la casa noi nu avem este corect??? Nu am cerut cheie, (ca oricum nu ne da) dar daca se intampla ceva noi nu avem cum intra in casa.
Ce ma puteti sfatui referitor la faptul ca nu lasa pe mama sa ii faca mancare, curatenie si restul. O amana la telefon sa nu vina ca se duce la spital sa isi faca perfuzii sau nu stiu pe unde mai pleaca si nu e acasa ca sta langa usa ca vine degeaba din provincie. Luna asta nu am platit decat factura lumina si o data dusa mancare pregatita....
Nu au existat pana acum martori cand mama a dus mancare si restul obligatiilor. Au fost oameni de buna credinta…..facerea de bine…..#-o

De acum inainte (daca nu ne da in judecata) am decis ca macar de 3-4 ori /luna mama sa mearga cu cate o persoana de martor la dumnealui, dar ce ma sfatuiti sa ii spunem ca sunt persoanele care o insoteste pe mama?? Ca probabil nu o sa ii dea voie in casa. Este bine sa ii spunem ca facem totul de acum inainte in prezenta unui martor???
In instanta ca martor trebuie sa nu fie din familie si nici ruda prin alianta? De exemplu cumnata fetei debitoarei este luata in considerare ca martor?? (adica sora sotului meu, noi nu suntem ca parte in contract).
Administratorul blocului i-am dus copie dupa schimbare ROL si copie dupa extrasul la carte funciara si ne-a spus ca el nu stie pe cine sa treaca in chitantier? Sunt bune actele pe care l-am dus pentru a fi trecuta mama in chitantier???
Noi vrem sa ramanem in continuare intretinatorii domnului. Credeti ca daca ne da in judecata ar putea avea castig?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)
Renunt la parte din donatie cristea sandra cristea sandra In urma cu 5 ani a decedat mama,iar eu,fratele si tata am dezbatut mostenirea,constand intr-o casa impreuna cu terenul aferent.Deoarece fratele avea din partea ... (vezi toată discuția)
Transfer drept proprietate casa parinteasca piatra piatra La CF am doar intabulat 5 ari pe care e un grajd. Este terenul pe care l-au cumparat parintii mei si pe care ulterior au construit casa.Este planul casei din ... (vezi toată discuția)