avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... studii cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

studii cenzor

Buna ziua,
O singura intrebare: Cenzorul trebuie sa aibe studii economice?
In L230/2007 art.21(2) si in HG 1588/2007 art.19(2) se specifica "CEL PUTIN STUDII MEDII" si atat. Exista pe altundeva o completare? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:24, 19 Noiembrie 2009
In vechile legi se spunea "cel putin studii medii de specialitate", adica liceu economic.
Legea 230/2007 prevede ca cenzorul sa aiba cel putin studii medii. Daca citesti art.33 din aceasi lege, bunul simt iti spune ca ar trebui cel putin studii de specialitate. Daca insa ai in vedere hatisul legislatiei, ambiguitatea normelor, libertatea de hotarari contrare legii a acelei "50%+1" , ajungi la concluzia ca pentru a ti se respecta drepturile ca locatar intr-un condominiu, cenzorul ar trebui sa fie absolvent a doua facultati: ASE si Drept.
si pana la urma ce studii trebuie sa aibe cenzorul ?
in cazul meu, omul care ar vrea sa fie cenzor, are studii de informatica/matematica si AG nu ar avea nimic impotriva lui...ar fi ok asa ?
Dupa parerea mea este super OK, atat doar sa studieze Legea 230/2007 si HG 1588/2007.
cavallis a scris:

si pana la urma ce studii trebuie sa aibe cenzorul ?
in cazul meu, omul care ar vrea sa fie cenzor, are studii de informatica/matematica si AG nu ar avea nimic impotriva lui...ar fi ok asa ?

Problema studiilor cenzorilor intr-o asociatie de proprietari este reglementat atat de lege 230/2007 in articolul 21 cat si in normele de aplicare in articolul19:
Art. 19. -
(2) Comisia de cenzori este formată dintr-un număr impar de membri, care trebuie să aibă cel puţin studii medii.
(3) Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generală va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.

Legislatia permite sa ne alegem cenzorul sau cenzorii dintre membrii asociatiei in cadrul adunarii generale si-acestia trebuie sa aiba cel putin studii medii.
In cazul cand nu se aleg cenzorii din asociatie, comitetul va cauta cenzori din afara asociatiei dar acestia trebuie sa fie experti contabili membri ai CECAR.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Alegerea cenzorilor Mihaflorica Mihaflorica In adunarea generala din primul trimestru al anului s-a ales comitetul executiv presedinte si 2 vicepresedinti.Cenzorii sint parte din comitetul executiv?Cum ... (vezi toată discuția)
Cenzor asoc. proprietari tomasso tomasso Ce conditii trebuie sa indeplineasca cenzorul din afara asoc. de propriet pentru a putea exercita functia[baza legala] si sub ce forma poate fi angajat ... (vezi toată discuția)