avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate act autentic lipsa cauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate act autentic lipsa cauza

Fiul ii vinde mamei prin mandatar un apartament. In contractul autentificat se specifica ca pretul a fost achitat integral anterior autentifcarii actului. La o luna fiul decedeaza, iar unul dintre mostenitori cere nulitatea absoluta a contractului pe motivul ca lipseste cauza datorita lipsei contraprestatiei: cumparatorul trebuie sa plateasca pretul. Ori acest lucru nu s-ar fi intamplat, precizeaza in actiune, pt. ca vanzatorul era in coma in spital (ciroza hepatica) si nu avea cum sa primeasca banii. Solicita proba cu un martor, respectiv mandatarul.
Cate sanse sunt in practica de admisibilitate a probei testimoniale peste un act autentic?(tert-fapt juridic-orice mijloc de proba)
Ce sanse sunt sa castige un asemenea proces mostenitorul?
Cum se apara cumparatoarea?
Astept cu interes opinii pro si contra.
Cel mai recent răspuns: pati , utilizator 23:15, 15 Ianuarie 2009
Are importanta si ce scria in procura prin care a fost imputernicita o alta persoana sa incheie actul de vanzare -cumparare in numele vanzatorului.
Cand va referiti la mostenitor, cine este sotia supravietuitoare sau un descendent?
mostenitor=descendent, unul din cei trei copii ai defunctului, care s-a trezit ca nu mai are prea multe de impartit dupa martea tatalui, si incearca acum sa faca "dreptate", mai ales ca este violent, betiv iar relatia cu tatal lui era de mult inexistenta.
procura speciala este prin notar cu absolut toate mentiunile: sa primeasca pretul, sa deschida cont bancar, sa ridIce sumele de bani, etc. DAR, nu mandatarul a primit banii, ci asa cum scrie in contract SUMA AFOST PLATITA INTEGRAL VANZATORULUI ANTERIOR AUTENTFICARII.
cred ca a formulat prost actiunea. Sunteti in avantaj dar, daca mandatarul vine ca martor...a existat o procura valabila..colega mea are dreptate cand va intreaba despre aceasta.
de principu, proba cu martori peste inscris...este inadmisibila. Exista exceptie: daca in inscris apare ca s-a achitat pretul , partea care neaga existenta nu poate face dovada decat tot printr-un inscris sau printr-un inceput de dovada scrisa completat cu martori sau prezumtii...s-au atasat acte la actiune din care ar putea reiesi ca nu s-a platit pretul? ca a existat o intelegere.....mi-e greu sa presupun...
aveti nevoie de ajutor specializat, respectiv de avocat pentru a analiza in detaliu actele.

av. Ileana Schwarz
A!!!!Vanzatorul prin mandatar...procura e cam standard...asa cum standard se spune si in contract ca partile declara ca s-a achitat integral pretul. Nu cred ca trece.Mandatarul nu poate veni acum sa spuna ca nu s-au incasat banii. Presupun( toate sunt presupuneri) ca a semnat acel contract in care se specifica achitarea pretului....
revin , aveti nevoie de avocat si pana nu vezi actele nu poti sa intelegi logica si strategia celui care a formulat actiunea.

av. Ileana Schwarz
pati a scris:

Fiul ii vinde mamei prin mandatar un apartament. In contractul autentificat se specifica ca pretul a fost achitat integral anterior autentifcarii actului. La o luna fiul decedeaza, iar unul dintre mostenitori cere nulitatea absoluta a contractului pe motivul ca lipseste cauza datorita lipsei contraprestatiei: cumparatorul trebuie sa plateasca pretul. Ori acest lucru nu s-ar fi intamplat, precizeaza in actiune, pt. ca vanzatorul era in coma in spital (ciroza hepatica) si nu avea cum sa primeasca banii. Solicita proba cu un martor, respectiv mandatarul.
Cate sanse sunt in practica de admisibilitate a probei testimoniale peste un act autentic?(tert-fapt juridic-orice mijloc de proba)
Ce sanse sunt sa castige un asemenea proces mostenitorul?
Cum se apara cumparatoarea?
Astept cu interes opinii pro si contra.

Proba cu martori poate fi admisa intr-un astfel de proces.
Dar daca in inscrisul autentic se mentioneaza ca s-a primit pretul e foarte greu de spus sa va dam o solutie.
E clar ca cumparatoarea se va apara sustinand ca a platit pretul.Daca mai are si un martor eu cred ca va castiga.De principiu, are cele mai mari sanse in proces.
Daca se va dovedi pe baza de probe indubitabile ca pretul nu a fost achitat va castiga mostenitorul.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Procura vanzare si incasare bani armada_maxima armada_maxima Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarea intrebare aferenta unei procuri de vanzare -cumparare si incasare bani. In procura apare urmatorul ... (vezi toată discuția)
Hotarare care tine loc de act de vanzare-cumparare niculaucarmen niculaucarmen printr-o procura incheiata in luna martie 2008 sunt imputernicit sa vand dreptul de proprietate a unui teren. In aceeasi procura este mentionat si faptul ca ... (vezi toată discuția)
Cat timp mai este valabila procura? emiliamatei emiliamatei Buna seara, as dori sa mi spuneti va rog cat timp mai este valabila o procura , avand in vedere ca mandantul a decedat, si are mostenitori. Iar daca ... (vezi toată discuția)