avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cat timp mai este valabila procura?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cat timp mai este valabila procura?

Buna seara,
as dori sa mi spuneti va rog cat timp mai este valabila o procura , avand in vedere ca mandantul a decedat, si are mostenitori.
Iar daca mandatara foloseste si acum procura pe care o are ce i se poate intampla?
Mai exact mama a dat o procura unei doamne pt. a o reprezenta peste tot, la toate institutiile, adica doamna respectiva putea sai vanda, sau sai inchirieze imobilul respectiv. Mama a dat procura cand traia adica in anul 2007, iar in anul 2009 mama a decedat, iar respectiva doamna in acelasi an la cateva luni dupa decesul mamei a mers la taxe si impozite cu copii dupa actele din care reiesea ca mama e proprietara imobilului respectiv, cu procura pe care mama i-o daduse in timpul vietii (2007) si s-a inscris pe rol fiscal. Acum dansa este proprietara acelui imobil. Eu ca mostenitor ce pot face?, mai pot face ceva acum in situatia de fata?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 09:39, 7 Aprilie 2010
Mandatul inceteaza la data decesului mandantului. Procura este nula de drept.
Mai mult, mandatarul nu poate cumpara bunul care face obiectul mandatului, nu poate exista aceeasi semnatura pe un contract de vanzare-cumparare si la vanzator si la cumparator.
Nu imi dau seama ce acte a facut, dar sunt nule daca sunt intocmite dupa decesul mandantului. Se pot ataca in instanta si castiga lejer.
Angajati-va avocat.
Nu putea sa devina proprietara apartamentului defunctei doar in baza unei procuri.
Doar daca a intocmit alte acte notariale ( poate vreun contract) cu mandatara in timpul vietii.
Deschideti procedura succesorala, sa vedeti .. despre ce este vorba, apoi ce aveti de facut in instanta
in primul rand interesati-va cum sta treaba exact si cine figureaza in cartea funciara ca proprietar. daca a vandut, a vandut altei persoane, nu siesi. puteti sa-i faceti plangere penala acelei femei,
emiliamatei a scris:

Buna seara,
as dori sa mi spuneti va rog cat timp mai este valabila o procura , avand in vedere ca mandantul a decedat, si are mostenitori.
Iar daca mandatara foloseste si acum procura pe care o are ce i se poate intampla?
Mai exact mama a dat o procura unei doamne pt. a o reprezenta peste tot, la toate institutiile, adica doamna respectiva putea sai vanda, sau sai inchirieze imobilul respectiv. Mama a dat procura cand traia adica in anul 2007, iar in anul 2009 mama a decedat, iar respectiva doamna in acelasi an la cateva luni dupa decesul mamei a mers la taxe si impozite cu copii dupa actele din care reiesea ca mama e proprietara imobilului respectiv, cu procura pe care mama i-o daduse in timpul vietii (2007) si s-a inscris pe rol fiscal. Acum dansa este proprietara acelui imobil. Eu ca mostenitor ce pot face?, mai pot face ceva acum in situatia de fata?

multumesc

cum s-a inscris pe ea? de unde stiti? s-a inscrie ea ca sa plateasca taxele pt cea de la care avea procura-mama dvs sau a facut vreo vanzare?
ca mostenitor, puteti face ce mentiuni doriti in acel rol, inclusiv s-o stergeti pe ea din rolul dvs. daca a incheiat un act de instrainare, atunci va putea fi atacat cu brio.
adutescu a scris:

Mai mult, mandatarul nu poate cumpara bunul care face obiectul mandatului, nu poate exista aceeasi semnatura pe un contract de vanzare-cumparare si la vanzator si la cumparator.

...daca in procura e specificat pretul mandatarul poate cumpara...vezi legea 36/1995...

Alte discuții în legătură

Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura ... Tina D Tina D Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura specială transmisibila :(.. sa se ocupe de acte/ vânzare (la ce preț consideră mandatarul ... (vezi toată discuția)
Hotarare care tine loc de act de vanzare-cumparare niculaucarmen niculaucarmen printr-o procura incheiata in luna martie 2008 sunt imputernicit sa vand dreptul de proprietate a unui teren. In aceeasi procura este mentionat si faptul ca ... (vezi toată discuția)
Mandat irevocabil si netransmisibil? Adriana Irimia Adriana Irimia Am in fata o procura de vanzare in care \"x\"-proprietari imputernic pe \"y\" sa vanda oricui si la pretul cel mai avantajos, inclusiv siesi, imobilul ... (vezi toată discuția)