avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... poate beneficia de indemnizatie de maternitate daca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

poate beneficia de indemnizatie de maternitate daca demisioneaza de la firma unde este angajata?

Buna Ziua!
sora mea este insarcinata in ultima luna si doreste sa demisioneze de la firma unde este angajata.Intrebarea mea este daca ea a realizata 12 stagii de cotizare pina in luna cind trebuie sa nasca si demisioneaza de la aceasta firma,mai poate sa beneficieze de indemnizatie?Si unde trebuie sa se adreseze!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: A. N. , Avocat 11:50, 8 August 2012
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie ca la data intrarii in acest concediu sa fie angajata.
- Daca spuneti ca este gravida in ultima luna de sarcina inseamna ca ar trebui sa fie in concediu de maternitate, daca nhu este atunci sa se duca la medicul de familie sa ceara certificat de concediu de maternitate si sa-l duca la angajator sa-l plateasca.

2. Pentru a putea sa beenficieze de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni anterioare nasterii sa aiba venituri din salarii sau perioade asimilate (concedii medicale,l concediu de maternitate etc.).

3. - Daca vrea sa demisioneze inainte de a naste o poate face dar nu inteleg rostul demisiei.
- Daca este in concediu de maternitate nu i se va mai plati indemnizatia pentru acest concediu din momentul demisiei.


De ce sa demisioneze acum cand poate sa intre foarte bine in concediu de maternitate (format din concediul pentru sarcina + concediul pentru lauzie) (OUG 158/2005: ¨Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
¨)

Daca demisioneaza risca sa nu beneficeze de indemnizatia de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale in timpul sarcinii zaharianmr zaharianmr sunt insarcinata in 28 de saptamani,pana in prezent am avut 44 e zile de c.m,data probabila a nasterii este de 21.02.2013, meicul specialist si cel de fam nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical gravida niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca o gravida trebuie sa mai aduca concediu medical si dupa ce naste si daca da, cat timp. Multumesc (vezi toată discuția)