HG1391 reg.aplic. OUg 195
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A,
care va cuprinde în mod obligatoriu: (...)
indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; (...).
informatii de pe site-ul CSA Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
[ link extern ]
Ce trebuie făcut după producerea daunei?
Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei,
cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.
Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polița.
il informati pe asiguratorul vinovatului ca nu are dreptul sa nu va aprobe dosarul de dauna pe motiv ca vinovatul face contestatie.
vinovatul poate sa se duca si la CEDO sau comisia de la Venetia, iar daca castiga acolo (sa presupunem) va fi nevoit sa se indrepte impotriva asiguratorului dvs. si nu a dvs. ptr recuperarea prejudiciului.
speta devine mai interesanta atunci cand cei doi implicati in eveniment sunt asigurati de aceeasi societate de asigurari!:)
asiguratorul
este obligat sa deschida dosarul de dauna pe baza procesului verbal intocmit de catre politie.
daca nu vrea, il informati ca veti face o sesizare la CSA si il veti da in judecata. toata rezolvarea sta in modul in care "pui problema", sa fii calm, sa il convingi pe asiguratorul respectiv ca
iti cunosti drepturile, ca ai timp berechet sa il tarai prin tribunale si ca ii vei cere cheltuieli de judecata mai mari decat dauna pe care trebuie sa o avizeze. de regula, la astfel de "informari", asiguratorul cedeaza.
ps: nu trebuie sa ii cereti acordul vinovatului pentru avizarea daunei. de ce se ma fac atunci
"asigurari obligatorii"? puteau sa le spuna "asigurare obligatorie cu acordul partilor" sau mai stiu eu cum.
- nene, dupa ce mi-ai facut masina varza, te rooog esti de acord sa imi dai asigurarea ta sa imi repar masina!
sa fim seriosi. :rolleyes: