avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... pagubitul plateste?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

pagubitul plateste?

Buna ziua, am avut o tamponare saptamana trecuta , vinovatul nu a vrut sa ne dea asigurarea, am fost la politie, ne-a dat dreptate, inca vinovatul a primit si o amenda, dar nu a vrut sa semneze procesul verbal pe motiv ca el nu e de acord si da politia in judecata. Ca urmare, asiguratorul nu vrea sa ne plateasca, sa asteptam 1 an, pana se pronunta instanta. INTREBAREA MEA: SI EU 1 AN MERG CU MASINA AVARIATA? Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: murgu veronica , utilizator 21:24, 10 August 2012
Trebuie sa asteptati pana la solutionarea contestatie facute de soferul vinovat. In cazul in care vi se va da castig de cauza trebuie vazut daca soferul vinovat este de acord sa va despagubeasca folosindu-se de polita sa. In caz contrar trebuie sa-l actionati in instanta.
Daca dispuneti de bani va reparati singur masina si toate cheltuielile ocazionate de acest eveniment le veti solicita la proces soferului vinovat.
HG1391 reg.aplic. OUg 195
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: (...) indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; (...).

informatii de pe site-ul CSA Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
[ link extern ]

Ce trebuie făcut după producerea daunei?
Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.
Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polița.

il informati pe asiguratorul vinovatului ca nu are dreptul sa nu va aprobe dosarul de dauna pe motiv ca vinovatul face contestatie.
vinovatul poate sa se duca si la CEDO sau comisia de la Venetia, iar daca castiga acolo (sa presupunem) va fi nevoit sa se indrepte impotriva asiguratorului dvs. si nu a dvs. ptr recuperarea prejudiciului.
speta devine mai interesanta atunci cand cei doi implicati in eveniment sunt asigurati de aceeasi societate de asigurari!:)

asiguratorul este obligat sa deschida dosarul de dauna pe baza procesului verbal intocmit de catre politie.

daca nu vrea, il informati ca veti face o sesizare la CSA si il veti da in judecata. toata rezolvarea sta in modul in care "pui problema", sa fii calm, sa il convingi pe asiguratorul respectiv ca iti cunosti drepturile, ca ai timp berechet sa il tarai prin tribunale si ca ii vei cere cheltuieli de judecata mai mari decat dauna pe care trebuie sa o avizeze. de regula, la astfel de "informari", asiguratorul cedeaza.

ps: nu trebuie sa ii cereti acordul vinovatului pentru avizarea daunei. de ce se ma fac atunci "asigurari obligatorii"? puteau sa le spuna "asigurare obligatorie cu acordul partilor" sau mai stiu eu cum.

- nene, dupa ce mi-ai facut masina varza, te rooog esti de acord sa imi dai asigurarea ta sa imi repar masina!

sa fim seriosi. :rolleyes:
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
cyan, moderator
cyan
Daca soferul vinovat nu doreste sa dea polita pagubitul trebuie sa-l actioneze in judecata.
Asiguratul are dreptul de a nu dispune de polita de asigurare obligatorie.
Mai mult, cand un p.v. de contraventie este atacat in instanta pedeapsa prevazuta de acesta se suspenda.
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
Gabriela Mihai, Avocat
La sfaturile deja primite, mai adaug si prevederea din normele CSA 14/2011, privind plata despagubirii pe baza declaratiei pagubitului ca in caz de schimbare a vinovatiei, sa returneze asiguratorului sumele primite.
Vezi aici:
Art. 46. - În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal,
despăgubirile se stabilesc pe cale amiabilă, dacă:
1. potrivit legii, actiunea penală a fost stinsă sau poate fi stinsă prin împăcarea
părtilor;
2. desi hotărârea instantei penale a rămas definitivă si irevocabilă, stabilirea
despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
3. desi actiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părtilor:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată si persoana prejudiciată îsi ia un
angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, partial sau total,
despăgubirea primită, în functie de hotărârea instantei penale în ceea ce priveste fapta,
făptuitorul si vinovătia;
b) sau, din actele încheiate de autoritătile publice, rezultă atât răspunderea
civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât si vinovătia penală a conducătorului auto care
urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs si persoana
prejudiciată îsi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, partial
sau total, despăgubirea primită, în functie de hotărârea instantei penale în ceea ce
priveste fapta, făptuitorul si vinovătia.
catalin2832 a scris:

Asiguratul are dreptul de a nu dispune de polita de asigurare obligatorie.
Mai mult, cand un p.v. de contraventie este atacat in instanta pedeapsa prevazuta de acesta se suspenda.

@catalin2832
1. unde se prevede ca "Asiguratul are dreptul de a nu dispune de polita de asigurare obligatorie"? te rog precizeaza articolul din legea asigurarilor ori ordine/norme ale CSA sau oriunde altundeva.

2. plangerea impotriva procesului verbal de contraventie nu suspenda deschiderea dosarului de dauna!

Art.118. - oug 195
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.

Art.96. - oug 195
(2) Sancţiunile contravenţionale complementare sunt următoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
c) confiscarea bunurilor destinate săvârşirii contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă ori folosite în acest scop;
d) imobilizarea vehiculului;
e) radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (4);

Art.98. - oug 195
(1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Masina avariata,vinovatul asigurat la carpatica alexyna alexyna Buna seara! In data de 25 decembrie 2010 am fost lovit la semafor de o masina a carui sofer era beat. Acestuia i s-a gasit o alcoolemie de 0.57 in aerul pur ... (vezi toată discuția)
Tergiversare dosar dauna RaDracones RaDracones Buna ziua! Speta: Accident rutier, se intocmeste proces verbal de catre IPJ din care reiese ca soferul de taxi \\"XYZ\\" este vinovat de producerea ... (vezi toată discuția)
Vinovatul accidentului auto refuza sa-mi prezinte o copie rca jjwar jjwar Buna Ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu daune materiale fara victime impreuna cu alti 2 soferi. Politia a constatat accidentul si a gasit ... (vezi toată discuția)