avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident circulatie fara victime, refuz recunoastere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident circulatie fara victime, refuz recunoastere vinovatie

La data de 30.05.2015 am avut un accident de circulatie in Bucuresti. Ne-am prezentat la politie si vinovat de producerea accidentului a fost celalalt conducator auto. Procesul verbal de contraventie si constatre a fost semnat de vinovat si la mentini a precizat ``nu recunosc ``. Precizez ca respectivul a refuzat sa-mi dea RCA-ul. Verbal s-a pronuntat ca va contesta procesul verbal in Instanta de judecata. Cum pot proceda in continuare pentru a-mi repara masina ? In cat timp ma pot adresa societatii de asigurare? Daca exista un text de lege prin care vinovatul sa fie obligat sa-ti dea RCA -ul?
Cel mai recent răspuns: rotarunicolae , utilizator 21:49, 2 Iunie 2015
Nu aveti nevoie de copia asigurarii RCA a celui vinovat.
Agentul constatator avea obligatia sa inscrie pe procesul verbal nr politeti de asigurare si asiguratorul RCA al celui vinovat.

Nu are importanta ca cel vinovat a scris ca nu recunoaste. Asiguratorul este obligat sa deschida dosarul de dauna iar daca se constata in urma unui proces ca cel vinovat nu este vinovat asiguratorul lui se poate indrepta in regres impotriva celui vinovat, vinovat care il va chema in garantie pe asiguratorul lui RCA.

Sper ca ati inteles, daca celalalt conducator auto deschide proces impotriva dvoastra atunci chemati in garantie asiguratorul dvoastra.

Cu procesul verbal deschideti dosar de dauna la asiguratorul RCA al celui vinovat, nu scrie nicaieri ca la intocmirea procesului verbal cel vinovat trebuie sa predea o copie a asigurarii RCA.

Este o prostie pe care multi agenti constatatori o fac indemand conducatorul auto nevinovat sa il dea in judecata pe cel vinovat ptr a intra in posesia asigurarii RCA a celui vinovat.

Din moment ce agentul constatator are obligatia sa inscrie denumirea asiguratorului RCA in procesul verbal de constatare a contraventiei atunci este dfe la sine inteles ca cel nevinovat poate deschide dosar de dauna in baza procesului verbal unde este inscris si nr de inmatriculare al masinii asigurate.

5. Ce trebuie făcut după producerea daunei?

Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.
Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polița.

[ link extern ]

HG1391-reg.aplic.oug 195
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate sau, în cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului în care a fost savârsita, precum si aratarea tuturor împrejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii, de catre persoana fizica, în termen de cel mult 2 zile lucratoare a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa; indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plângerea.

Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2015
cyan, moderator
Multumesc mult. Sfaturile sunt foarte utile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata andreeakristina andreeakristina buna ziua, am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a ... (vezi toată discuția)
Accident rutier -se refuza acordarea de asigurare de catre vinovat Viorica.1956 Viorica.1956 Buna ziua, astazi am avut un accident cu un taximetrist care a oprit sa ia o clienta , pe o straduta din spatele blocurilor, am oprit in spatele lui cu vreo ... (vezi toată discuția)
Asigurare auto in caz de accident cu alcoolemie peste 0.8 iovanov iovanov Salut, Aseara am fost lovit lateral de un \\"om de stiinta\\" care a fugit de la fata locului. Ca norocul i-am pastrat placuta de inmatriculare (care ... (vezi toată discuția)