Nu aveti nevoie de copia asigurarii RCA a celui vinovat.
Agentul constatator avea obligatia sa inscrie pe procesul verbal nr politeti de asigurare si asiguratorul RCA al celui vinovat.
Nu are importanta ca cel vinovat a scris ca nu recunoaste. Asiguratorul este obligat sa deschida dosarul de dauna iar daca se constata in urma unui proces ca cel vinovat nu este vinovat asiguratorul lui se poate indrepta in regres impotriva celui vinovat, vinovat care il va chema in garantie pe asiguratorul lui RCA.
Sper ca ati inteles, daca celalalt conducator auto deschide proces impotriva dvoastra atunci chemati in garantie asiguratorul dvoastra.
Cu procesul verbal deschideti dosar de dauna la asiguratorul RCA al celui vinovat, nu scrie nicaieri ca la intocmirea procesului verbal cel vinovat trebuie sa predea o copie a asigurarii RCA.
Este o prostie pe care multi agenti constatatori o fac indemand conducatorul auto nevinovat sa il dea in judecata pe cel vinovat ptr a intra in posesia asigurarii RCA a celui vinovat.
Din moment ce agentul constatator are obligatia sa inscrie denumirea asiguratorului RCA in procesul verbal de constatare a contraventiei atunci este dfe la sine inteles ca cel nevinovat poate deschide dosar de dauna in baza procesului verbal unde este inscris si nr de inmatriculare al masinii asigurate.
5.
Ce trebuie făcut după producerea daunei?
Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul,
trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei,
cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.
Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polița.
[ link extern ]
HG1391-reg.aplic.oug 195
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere,
agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A,
care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate sau, în cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului în care a fost savârsita, precum si aratarea tuturor împrejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii, de catre persoana fizica, în termen de cel mult 2 zile lucratoare a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa;
indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plângerea.