avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare cim din motive neimputabile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare cim din motive neimputabile angajatului

am lucrat ca paznic pe un santier de constructii direct la constructor.firma de constructii a terminat si preda cladirea beneficiarului iar eu raman fara activitate prin desfintarea postului.prin ce norme juridice pot beneficia de somaj in urma incetarii cim.mai trebuie efectuat termen de preaviz in acest caz?mentionez ca nici nu mai am unde sa efectuez perioada de preaviz.nu se stia dinainte o data fixa de predare a imobilului construit astfel incat sa fiu anuntat in ce data imi inceteaza activitatea.multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 20:02, 8 August 2012
Conditia pentru a beneficia de somaj este de a fi avut un cim, si un stagiu de cotizare de 12 luni, in ultimele 24 de luni, de la data concedierii dvs..
Preavizul de 20 de zile lucratoare, in cazul concedierii, prin desfiintarea locului de munca ocupat de dvs. este obligatoriu.
Angajatorul trebuie sa va emita decizia de concediere in temeiul art. 65 din Codul Muncii, republicat si sa va acorde preavizul de 20 de zile lucratoare.
Daca indepliniti conditiile de mai sus, puteti beneficia de somaj, in functie de stagiul de cotizare o anumita perioada de timp, de minim 6 luni si maxim 12 luni.
am 20 de luni de cotizare la unitate.am cim incheiat in 11.2010 cu numar de inregistrare si numarul si viza itm-ului pe el.
atunci este OK, puteti beneficia de somaj.
Insa in ceea ce priveste perioada de somaj depinde de vechimea in munca si stagiul de cotizare.
Legea 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare prevede:
"Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani."
In functie de acest stagiu de cotizare vedeti de cat timp puteti beneficia de somaj.
apropo de preavizul acele de 20 de zile...cum sa-l efectuez din moment ce nu m-a anuntat nimeni.trebuia firma sa ma anunte dar nici ea nu stia cand va termina lucrarea s-o predea.in constructii cunosti cand incepi o lucrare nu cand o termini. poate sa-l scrie firma din urma cum ca l-am facut in baza unei cereri facute incognito si sa fie completata o data din urma...aiurea.in fine pe mine ma intereseaza sa nu pierd dreptul la indemnizatie mai ales ca am cotizat.multumesc de raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
alpyne, utilizator
Se poate si acum ca firma sa va dea o decizie ca ati fost in preaviz de acum 20 de zile, nu-i nici o problema.
Contabila sau lucratorul de la personal, sau directorul ar trebui sa stie cum se face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului Andynyko Andynyko Buna, am si eu o intrebare la care va rog sa ma ajutati, in iunie 2012 mi se termina concediu de crestere copil si nu am cu cine sa las copilul, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc iosifnagy iosifnagy Buna Seara! Sotia mea este in concediu de maternitate pana la sfarsitul lunii aprilie.De la fostul loc de munca i sa spus ca momentan nu mai au nevoie de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc ContSters201854 ContSters201854 Buna seara, momentan sunt in concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani. In iunie 2012 ar trebui sa ma intorc la serviciu (expira cei doi ani) dar nu am ... (vezi toată discuția)