avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preavizul in cazul functionari publici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preavizul in cazul functionari publici

Buna dimineata !

Va rog frumos sa imi comunicati daca este posibil care sunt reglemetarile cu privire la acordarea preavizului de 30 de zile pentru functionarii publici in cazul desfacerii contractului de munca ca urmare a reorganizarii activitaii ?
Este obligatoriu preavizul inainte de eliberarea din functie?
Ce se intampla daca nu s-a respectat acest termen ? Pot castiga in instanta?

Doina
1. Functionarii publici nu au incheiat contract individual de munca, ei au raport de serviciu.
2. In cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice. In perioada de preaviz, persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate acorda celui in cauza reducerea programului de lucru, pana la 4 ore zilnic, fara afectarea drepturilor salariale cuvenite. In perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta are obligatia de a le pune la dispozitie functionarilor publici - Legea nr.188/1999.
3. Puteti actiona in instanta institutia publica respectiva in cazul in care nu a acordat termenul de preaviz. Pe perioada preavizului, raportul de serviciu isi produce toate efectele.


Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dispozitiile legale privitoare la preaviz sunt reglementate de Codul Muncii si legea speciala, in cazul dumneavoastra de Legea nr.188/1999 republicata in 2007.Respectarea termenului de preaviz este obligatorie.In perioada de preaviz salariul se primeste integral.Daca sunteti nemultumita de masurile care s-au luat in cazul dumneavoastra va recomard sa luati legatura cu un avocat pentru a promova o contestatie.Daca nu au fost respectate reglementarile legale in vigoare aplicabile spetei dumneavoastra aveti sanse reale de castig.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pentru limita de varsta - functionar public iepurasul iepurasul Am indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta,am depus dosarul de pensionare,pot sa lucrez in continuare pana la primirea deciziei de ... (vezi toată discuția)
Demisie camelusa camelusa Buna ziua, Am nevoie de putin ajutor pentru a intelege urmatoarele aspecte: 1.In cazul functionarilor publici demisia produce efecte dupa 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Decizie de eliberare din functia publica berurier berurier In decizia de eliberare din functia publica a unui functionar public este obligatoriu nsa se cuprinda un termen de preavizare de 30 zile si daca da , care ... (vezi toată discuția)