avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita PFA radiata - urmarire bunuri ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita PFA radiata - urmarire bunuri personale

Buna ziua,
Avem urmatoarea speta, mai ales pentru executorii judecatoresti. Ati mai intalnit situatii similare cu speta de mai jos si ce ar fi de facut?
O persoana juridica a castigat un litigiu in contradictoriu cu un PFA, cerand cheltuieli de judecata. Instanta a dispus obligarea PFA la plata cheltuielilor de judecata insa intre timp PFA s-a radiat ca urmare a manifestarii de vointa in acest sens. Acest lucru s-a intamplat spre sfarsitul procesului, cand era clar ca PFA-ul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, deci s-a radiat tocmai in scopul de a se sustrage de la plata cheltuielilor. Am fost la executor cu toate documentele sa puna in executare hotararea, iar executorul respectiv mi-a raspuns ca nu poate demara executarea pentru ca PFA-ul nu mai exista. Ce pot face in aceasta situatie? Se poate porni executarea impotriva persoanei fizice, si care ar fi temeiul legal? Ce solutii propuneti, avand in vedere ca persoana juridica a castigat procesul si a cam fost pacalita? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 16:34, 9 August 2012
PFA nu au patrimoniu diferit de cel al persoanei fizice (mai ales in lipsa unei separatii de patrimoniu, cf NCC) si deci poate fi executat persoana fizica fara nici o problema. este prima data cind aud de un asemenea refuz.
Prin dizolvare activul 9 patrimoniul de afectatiune ) si pasivul PFA sunt preluate de persoana fizica. Ma refer aici la pasivul reprezentat de obligatiile proprii ale PFA rezultate din activitatea sa comerciala. PFA e infiintata doar din considerente fiscale, juridic nu este o alta persoana, doar fical si comercial.
Executorul poate executa PF si daca exista PFA si acesta nu are constituit un patrimoniu de afectatiune. PFA si PF au acelasi patrimoniu.
Problema este ca execurorul s-ar afla in situatia in care ar porni executarea impotriva persoanei fizice in conditiile in care instanta a dispus obligarea PFA la plata cheltuielilor de judecata, ori PFA nu mai exista ca si entitate juridica. Care ar putea fi temeiul legal in baza caruia sa poata fi pornita executarea direct impotriva persoanei fizice? Se pot interpreta in acest sens dispozitiile art. 20 din OUG 44/2008? Sau cele ale art. 2324 alin. 4 NCC?
O alta solutie ar fi sa obtinem o noua hotarare impotriva persoanei fizice, eventual printr-o actiune in raspundere delictuala? Care ar fi sansele de castig in acest caz? Sau exista vreun alt mijloc juridic (actiune) care sa aiba ca obiect obligarea persoanei fizice la plata cheltuielilor?
nu mai este nevoie de nimic - obligatiile PFA sunt preluate, in baza prevederilor legale, de catre persoana fizica. sentinta se poate executa in mod direct si fara alte formalitati suplimentare fata de cele deja prevazute de CPC in contradictoriu cu persoana fizica.
da, art 20 poate sta la baza unei asemenea interpretari.
Ati putea, va rog, sa imi indicati care sunt acele prevederi legale in baza carora obligatiile PFA sunt preluate de catre persoana fizica in urma radierii PFA? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Se pot executa bunuri ale pfa pt.o datorie ca persoana fizica? carmenbn carmenbn In situatia in care am o datorie la banca ca persoana fizica si sunt in acelasi timp si persoana fizica autorizata,iar singura mea proprietate este o masina ... (vezi toată discuția)
Urgent va rog,executare silita pfa sau pf? adriana79 adriana79 Buna ziua, Va solicit si eu ajutorul intr-o problema: Eu, persoana fizica, am imprumutat suma de 8000 lei de la o alta persoana fizica in baza uni contract ... (vezi toată discuția)
Executare silita dangisca dangisca In calitate de persoana fizica am fost asociat intr-o societate care a intrat in faliment din cauza unor indivizi care au furat 150.0000 lei dintr-un ... (vezi toată discuția)