avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu angajatorul

Buna ziua! Am o MARE problema! Sunt angajata de vreo 6 luni la un birou de traduceri cu care am convenit sa ma treaca pe cartea de munca cu 2 ore desi am lucrat si cate 22. Situatia e cu atat mai neplacuta cu cat nu am asigurare medicala, orele de lucru au depasit limita normala, suntem penalizati din diferite motive si mai nou ni se cere sa lucram si in weekend. La ultima impunere, m-am revoltat si, in consecinta, sefa nu m-a platit pentru serviciile oferite. Problema este ca am solicitat si concediu care, bineinteles, ca inca nu mi-a fost aprobat. As dori sa stiu care sunt solutiile in aceasta situatie, intrucat mi-e teama ca daca imi dau demisia nu imi voi primi banii. Daca depun o reclamatie la ITM am sanse de izbanda? Eu trebuie sa primesc bani pentru iulie si pentru luna curenta si chiar nu vreau sa renunt. Mentionez ca in aceeasi situatie se mai afla o colega. Ne poate obliga sa renuntam la concediu? Ne pierdem banii daca plecam in concediu neaprobat sau ne dam demisia? Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 14:21, 9 August 2012
In situatia in care veti face plangere la ITM, acestia n vor intocmi un proces verbal de contraventie si ii vor aplica o amenda, dar nu-l pot obliga sa va plateasca salariile. In ceea ce priveste concediul de odihna, aveti dreptul la concediu anual platit, conform Codului muncii.
Indiferent daca va dati demisia sau plecati in concediu, aveti dreptul la plata drepturilor salariale restante.
Daca nu vrea sa va dea banii de buna voie, puteti solicita in instanta plata salariilor restante, precum si orele suplimentare lucrate. Avantajul consta in faptul ca in litigiile de munca nu se plateste taxa de timbru. Dovada orelor suplimentare se face cu orice mijloc de plata, iar neplata salariilor cu statele de plata nesemnate.
Buna ziua,
Aveti un contract de colaborare cu 2 ore/zi,inteleg..
Sunteti, sau ar trebui sa fiti platiti conf contract.
Daca in contract sunt trecute "penalizari" atunci, veti fi penalizati ca atare.
Doar daca, puteti demonstra contrariul.(ca vati indeplinit sarcinile ),.
Orice alte lucruri care vi se cer si nu sunt trecute in contract/ptr care nu ati semnat, sunt nule si nu comporta consecinte- si in mod normal nu puteti fi penalizati, neplatiti etc .

Plata trebuie sa se faca conf. contract + inclusiv toate celelalte drepturi.Cititi atent contractul.
Orice abatere de la acesta poate fi reclamata atat de dvs cat si ceilalti care sunt in aceeasi situatie.

In caz de nerespectare a contractului puteti face o sesizare la ITM , care in mod normal vine si verifica modul in care se respecta conditiile din contract,acestia il pot amenda pe angajator iar dvs va recuperati munca neplatita.

Sesizarea se inregistreaza la ITM, la care adaugati contractul dvs si al colegei eventual + adaugati istoria dvs punctual cu tot ceea ce s-a semnat si nu se respecta:
ore suplimentare neplatie
alte drepturi incalcate etc.
Reactionati rapid si angajatorul va plati tot ce va datoreaza.

cu stima.
Dani
ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante, ci doar constata contraventia si-l amendeaza. Este putin probabil ca angajatorul va plati salariile restante. De cele mail multe ori se razbuna.
Parerea mea: si daca faceti plangere la ITM sau il dati in judecata pt. neplata salariilor, rezultatul va fi acelasi: va face tot posibilul sa scape de dvs., rezultatul oricum nu va fi mai bun.
Daca sunteti hotarate, faceti o cerere scrisa catre angajator prin care solicitati plata salariilor restante si a orelor suplimentare si vedeti ce raspuns va da. Daca raspunsul este negativ, faceti plangere la ITM si totodata formulati si actiunea in instanta. Aveti dovada bunei credinte cu adresa prin care ii cereti, in mod civilizat, sa va plateasca drepturile.
Apropo: orele suplimentare sunt ore suplimentare si trebuie platite, inidiferent daca va feceti treaba sau nu. Dupa program putea sa va trimita acasa, nu sa retina la serviciu. Si inca ceva salariul nu poate fi obiect de santaj...pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu este cu totul o alta procedura.

Dvs. aveti contract individual de munca de 2 ore/zi (nu carnet de munca, acesta a fost eliminat de la 01.01.2011).
In conditiile unui CIM cu timp partial (2 ore/zi in cazul dvs.) est interzis prin Codul Muncii, republicat (vezi art. 105(1) litera "c" prestarea orelor suplimentare.
Daca nu puteti convinge angajatorul sa va respecte drepturile adresativa direct instantei de judecata, pentru incalcarea drepturilor salariale, a dreptului la concediu de odihna, etc.
Art. 166 (4) din Codul Muncii, republicat, in caz de intarziere nejustificata sau neplata salariului poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu primesc salariul lucrez la procent ca frizer.nu primesc bani ... chiritescucrosti@gmail.com chiritescucrosti@gmail.com Nu primesc salariul lucrez la procent ca frizer.Nu primesc bani de concediu odihna.Ce trbuie sa platesc pe timpul co referitor la contributii angajat (vezi toată discuția)
Legislatie munca Nicoleta2018 Nicoleta2018 Buna ziua,am si eu o intrebare,daca ma puteti ajuta: Lucrez la o statie peco,in anul 2017,nu am avut concediu de odihna,pe motivul ca nu a fost personal si nu ... (vezi toată discuția)
Angajat care nu isi primeste banii dupa demisie bogha13 bogha13 Buna ziua. Cum procedez in cazul in care mi-am dat demisia de la un patron ( nu a vrut sa imi semneze demisia la zi ) am stat in preaviz si mai trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)