avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihnă la contract adițional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihnă la contract adițional

Lucrez la o firmă de pază și ni s-a spus că nu se plătesc orele suplimentare( deși planificările ne forțează să lucrăm suplimentar!).Contractul este pentru perioadă nelimitată, cu salariul de bază-900 ron.
-Ni s-a spus că, pentru a putea plăti orele suplimentare, să intrăm la o firmă căpușă, cu contract (înregistrat la ITM) pe perioadă nelimitată, salariul 200 ron.( zile concediu 22- ca și la primul contract !)
-În cel de-al doilea contract erau plătite orele ce depășeau norma lunară de la primul contract, DAR plătite ca ore normale (!).
- După un an de zile, ne-au solicitat (după numeroase discuții pt. neplata orelor suplimentare min. 175%) să ne dăm demisia de la al doilea contract.Am făcut-o bucuroși.
- Problema ce mă frământă este că, la lichidarea celui de-al doilea contract, NU ni s-a plătit nici o zi de concediu. Nu a apărut nimic pe fluturaș, nu au fost plătite cu mai mult zilele de concediu de la primul contract...
-Rogu-vă să mă îndrumați ce și cum să procedez. Mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: stavi , utilizator 19:48, 10 Septembrie 2014
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
......

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin modalitatile de comunicare mentionate anterior.:

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Vă mulțumesc mult pentru promptitudine și amabilitate. Respect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare. danielanic danielanic Buna seara. Am de recuperat aproape 1000 de ore suplimentare, efectuate de la inceptul anului. Am cim pe perioada nedeterminata. Am solicitat angajatorului de ... (vezi toată discuția)
Nereguli privind plata soferilor pe comunitate aurelian_musa aurelian_musa Buna ziua,lucrez sofer pe tir in comunitate.Firma mama este din italia si a deschis si in romania o firma cu 11 cap tractor ce trage pt el remorcile firmei ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare garson garson Buna ziua,cum pot recupera LEGAL orele suplimentare facute la o firma..Prin ore platite angajatorul nu este de acord.Initial a fost de acord sa-mi iau liber ... (vezi toată discuția)