avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare.

Buna seara. Am de recuperat aproape 1000 de ore suplimentare, efectuate de la inceptul anului. Am cim pe perioada nedeterminata. Am solicitat angajatorului de mai multe ori sa imi dea ore libere platite dar ar trebui sa stau acasa cateva luni si nu este de acord. Ar trebui sa imi plateasca un spor la salariu si cum ar trebui sa il cer? Ce pot face sa imi castig drepturile? Daca merg la instanta cred ca o sa incerce sa ma dea afara. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 22 Decembrie 2015
1. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

3. De asemenea, neplata orelor suplimentare poate face obiectul unei actiuni in instanta sau a unei proceduri de mediere.

Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca acel spor la salariu. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite, necompensate cu zile libere tit220161 tit220161 Buna ziua! Ce se poate face in situatia cand angajatorul, sub amenintarea concedierii, ne tine in fiecare zi peste program, plus sambata si duminica? Orele ... (vezi toată discuția)
Orele de munca prestate garnita georgiana garnita georgiana buna ziua, am si eu o nelamurire legata de orele de munca ,am un contract de munca semnat cu 8 ore pe zi ,dar muncesc 14 ore pe zi iar in ziua urmatoare sunt ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare cum se platesc,daca contractul de munca nu prevede asa ceva?? Liliana Teleaga Liliana Teleaga Orele suplimentare cum se platesc daca angajatorul refuza sa plateasca sau sa iti ofere libere in schimb pentru ca ai contract de munca pe 8ore,lucrezi ... (vezi toată discuția)