avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lamurire

buna ziua! parintii detin o locuinta dobandita in timpul casatoriei prin ctr de vanzar4e-cumparare de la bunici cu clauza,tata a decedat in urma cu 9 ani.neefectuandu-se nici pana azi succesiunea.suntem 2 frati ,iar mama ar dori sa imi plase mie partea ei.succesiunea nu doreste nimeni sa o plateasca in afara de mine ,iar suma este destul de mare.de aceea as dori sa intreb: 1: mi-ar putea lasa mama partea ei prin testament? stiu ca oricum va trebui facuta succesiunea dupa tata ,dar pana se vor pune toti de comun acord ma intrebam daca ar fi aceata o posibilitate si cand se va dezbate succesiunea dupa mama sa se deschida si dupa tata.
2. daca se poate sa lase testament acesta ar putea fi atacat de fratele meu ulterior?
va multumesc anticipat pentru raspuns! aceste informatii le doresc pentru a stii cum sta situatia din punct de vedere legal,nedetinand cunostinte in acest domeniu!
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 21:17, 9 August 2012
Nu v-as sugera ca mama dvs sa va lase prin testament partea ei, deoarece fratelui dvs i se va incalca rezerva succesorala, astfel va putea ataca legatul. V-as sugera in schimb o vanzare a drepturilor succesorale a mamei dvs, astel dvs ati putea intra in posesia cotei parti acum si nu la deschiderea testamentului dvs iar fratele dvs nici nu va putea ataca aceasta vanzare decat daca va putea dovedi "fictivitatea" acesteia.
fiind 2 frati, mama nu are cum sa va lase prin testament numai dvs partea dansei pentru ca ar incalca rezerva succesorala a fratelui dvs si fratele va ataca testamentul. va poate face testament pe partea care nu depaseste rezerva succesorala, adica sa va ajute sa dob
ar trebui dezbatuta succesiunea dupa tata iar apoi mama sa va vanda dvs partea dansei cu speranta ca apoi fratele nu va ataca actul de vanzare cumparare pe motiv de donatie deghizata.
va multumesc pentru raspunsuri! sincer,eu as dori sa impartim juma-juma tot ce apartine si mamei si tatalui,acum ramane sa se hotarasca ei.va multumesc!
daca dvs doriti sa se imparta totul corect.....ori bagati ceva bani acum ca sa faceti succesiunea dupa tata (de preferat) ca sa aveti actele "la zi'" ori lasati timpul sa curga si cand va fi cazul de dezbatere a ambelor succesiuni (si dupa mama si dupa tata) logic este (din ce ati expus dvs) ca masa succesorala sa se imparta la 2..
nu va imaginati ca daca dezbateti mostenirea mai tarziu, cand va fi cazul, dupa ambii parinti o sa va coste mai ieftin, ba din contra, dobanzile calculate de stat pentru impozitul de 1% ca nu ati dezbatut succesiunea dupa tata la timp ar putea creste considerabil. intrebati si un notar pentru calcule financiare mai exacte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie sau vinzare cumparare mag03 mag03 Mama vrea sa mi lase imobilul in care locuieste fiind singura avere a ei .Cum trebuie procedat deoarece mai am un frate si vrea sa ma protejeze eu fiind ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Testament fara succesiune 10129 10129 Acum 2 ani parintii mei care au un loc de casa si respectiv casa construita de ei s-au gandit sa doneze jumatate din teren fratelui meu pentru a-si construi ... (vezi toată discuția)