Buna ziua,
Incepand cu aceasta luna mi s-a terminat contractul de munca, devenind somer. In aceste conditii as dori sa mi se modifice/micosreze pensia de intretinere stabilitia prin hotarare judecatoreasca.
As dori cateva informatii despre procedura/pasii pe care trebuie sa ii urmez.
Mentionez ca am toate documentele de incetare a activitatii de la compania la care am fost angajat.
Multumesc.
Va adresati instantei ( de la domiciliul paratei) cu o cerere de reducere a pensiei. Depuneti alaturat vechea hotarare, dovada incetarii contractului de munca, copie dupa buletin .
Avand in vedere ca pensia de intretinere a fost stabilita in functie de venitul realizat la momentul stabilirii acesteia, in situatia in care venitul dvs. era mai mare decat venitul minim pe economie, atunci este necesar sa va adresati instantei cu o actiune de stabilire a pensiei de intretinere in functie de venitul minim pe economie.
Prin urmare , este vorba tot de o stabilire pensiei de intretinere, insa in functie de un alt criteriu si anume venitul minim pe economie si nu venitul realizat.
Multumesc pentru raspunsurile prompte; da, venitul era mai mare decat minimul pe economie, la momentul stabilirii pensiei. As mai dori sa stiu daca, pentru acest demers, am nevoie de un avocat, sau ma pot eu adresa direct instantei.
De asemenea, as dori sa stiu, daca sunt formulare "tip" pentru cererea de modificare a pensiei de intretinere.
Inca o data, va multumesc!
Ramane la aprecierea dvs. daca veti angaja un avocat sau nu.
Nu exista formulare tip pentru actiunile judecatoresti.
Actiunea trebuie redactata in conformitate cu disp. art 112 c.proc.civ.
Art. 112
Cererea de chemare în judecată va cuprinde:
1.numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, după caz, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul fiscal şi contul bancar. Dispoziţiile art. 82 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Dacă reclamantul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
2.numele şi calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele acestuia şi sediul profesional. Dispoziţiile art. 82 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător;
3.obiectul cererii şi valoarea lui, după preţuirea reclamantului, atunci când preţuirea este cu putinţă.
Pentru identificarea imobilelor se va arăta comuna şi judeţul, strada şi numărul, iar, în lipsă, vecinătăţile, etajul şi apartamentul, sau, când imobilul este înscris în cartea funciară, numărul de carte funciară şi numărul topografic;
4.arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea;
5.arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere.
Când dovada se face prin înscrisuri, se vor alătura la cerere atâtea copii câţi pârâţi sunt, mai mult câte o copie de pe fiecare înscris, pentru instanţă; copiile vor fi certificate de reclamant că sunt la fel cu originalul.
Se va putea depune şi numai o parte dintr-un înscris privitor la pricină, rămânând ca instanţa să dispună, la nevoie, înfăţişarea înscrisului în întregime.
Dacă înscrisurile sunt scrise în limbă străină sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
Când reclamantul voieşte să-şi dovedească cererea sau vreunul din capetele cererii sale, prin interogatoriul pârâtului, va cere înfăţişarea în persoană a acestuia.
Când se va cere dovada cu martori, se vor arăta numele şi locuinţa martorilor, dispoziţiile art. 82 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător;
6. Semnătura.
De asemenea, la depunerea actiunii se vor avea in vedere disp. art 113 c.proc.civ.
Chemarea în judecată
Art. 113
1.La cererea de chemare în judecată se vor alătura atâtea copii de pe cerere câţi pârâţi sunt.
2.Dacă mai mulţi pârâţi au un singur reprezentant sau dacă pârâtul are mai multe calităţi juridice, se va comunica o singură copie de pe acţiune şi de pe înscrisuri şi se va înmâna o singură citaţie.