avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legislatie rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legislatie rutiera

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca este permisa oprirea autovehiculelor pe partea stanga a drumului public intruct in regulament nu se specifica cu litera de lege acest fapt. Nu ma refer la strazile cu sens unic. Vreau sa stiu daca ma poate amenda agentul rutier in aceasta siuatie in care la situatiile de interzicere a opririi nu se gaseste in mod expres acest fapt. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters140930 , utilizator 18:00, 10 August 2012
Oprirea autovehicolului se realizeaza in mod normal pe partea dreapta a drumului. Asa este normal intrucat pe partea dreapta se circula la noi si nu pe stanga. Si urmeaza respectarea indicatoarelor si marcajelor rutiere.
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
ContSters140930, utilizator
Nu vorbeam din punct de vedere al normalului ci ma refeream strict la litera de lege. agentul rutier trebuie sa treaca un articol, litera, aliniat.
Daca opriti pe partea stanga a drumului in sensul de mers savarsiti contraventia de - conducere pe contrasens care se sanctioneaza cu amenda si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile.
HG1391

Art. 141. –
(4) În localitati, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor este permisa si pe partea stânga, daca ramâne libera cel putin o banda de circulatie.
(5) În afara localitatilor oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor se face în afara partii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.

se poate observa ca prevederea de la alin. (4) permite oprirea sau stationarea pe partea stanga si in localitati, nefiind imperativa pentru sens unic.

daca prevederea s-ar fi aplicat numai pentru drumuri cu sens unic, alin. (4) ar fi sunat astfel

"(4) Pe drumurile cu sens unic oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor este permisa si pe partea stânga, daca ramâne libera cel putin o banda de circulatie."
fara sa se mai specifice "localitati", eu nu am auzit de sens unic inafara localitatii cu exceptia autostrazii.

diferenta o face virgula!
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
cyan, moderator
Daca nu aveti banda continua, daca nu aveti oprire interzisa si nu impiedicati circulatia, puteti opri si pe stanga. E un pic ciudat, dar nu are cum sa va amendeze ca sunteti invers pozitionat.
La art 63 din oug 195/2002 nu specifica marginea din dreapta(5) Vehiculul oprit sau stationat pe partea carosabila trebuie asezat langa si in paralel cu marginea acesteia, pe un singur rand, daca printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

Alte discuții în legătură

Politia comunitara - amenda parcare (strada cu sens unic) raul_p raul_p am un magazin pe o strada cu sens unic, unde parcarea e legala doar pe sensul de mers adica pe dreapta, magazinul meu e pe stanga si normal ca atunci cand am ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere sorin_87 sorin_87 As avea o nelamurire... daca o masina este oprita de politia rutiera pe un drum national intr-un loc in care oprirea este interzisa si se afla si in ... (vezi toată discuția)
Reglementarea manevrei de intoarcere Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu va rog care mai este reglementarea privitoare la manevra de intoarcere. Tin minte ca pe vremea comunismului era necesara oprirea ... (vezi toată discuția)