avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta interesanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta interesanta

Am si eu o intrebare..Ideea care e, intre X si Y(Y fiind clientul nostru) se incheie un antecontract de vanzare cumparare al unui imobil situat in extravilanul unei comune.In momentul incheierii antecontractului pretul se achita integral. Pana la incheierea in forma autentica a contractului de vanzare cumparare X, care este proprietarul tabular moare, nelasand nici un mostenitor.Bunnn.....in aceste conditii, nefiind nici un succesor legal, statul este cel care dobandeste masa succesorala.Bunnn...acum intrebarea mea este urmatoarea...Ce actiune este mai fiabila pentru mine:
-actiune in recunoasterea unui drept sau
-actiune in obligatia de a face?
In conditiile in care in baza extrasului de carte funciara proprietar tabular este inca X?

S-ar putea sa gresesc insa eu vad in felul urmator.Pentru actiunea in recunoasterea unui drept, statul trebuie sa se intabuleze, iar apoi in baza antecontractului sa il putem actiona in instanta, pe cand daca introduc o actiune pentru obligatia de a face, aceasta intabulare nu este necesara...

Sper sa ma puteti ajuta in aceasta dilema e care o am.Va multumesc anticipat.
Eu cred ca problema se pune diferit in functie de natura imobilului, daca este constructie sau teren, sau amandoua?
Pentru un raspuns documentat trebuie sa faceti aceste precizari si sa dati mai multe detalii despre continutul conventiei dintre X si Y.
In functie de aceste lamuriri se poate aprecia daca a fost o promisiune, sau o vanzare in toata regula. Oricum, trebuie asteptat 6 luni de la decesul lui X pentru scurgerea timpului legal de acceptare succesorala.
Parerea mea.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
kyrradan, utilizator
Nu are niciun nepot pe undeva? Stiati acest lucru?
Era tare bun un testament... B-)

Recunoasterea unui drept nu vad pentru ce, e ca si cum l-ar avea deja. Daca il are si statul nu i-l neaga, care mai e rostul?
Nu inteleg logica acestei actiuni, ceva imi scapa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic - ''intabulare prin instanta'' pop sorin pop sorin Buna ziua Am incheiat un antecontract cu un promitent vanzator pentru un imobil tip teren. Promitentul vanzator la randul lui este promitent cumparator ... (vezi toată discuția)
Vanzatorii nu intabuleaza constructia finalizata. ce e de facut? tibica tibica In 2008 am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament aflat in constructie cu data incheierii contractului la momentul finalizarii ... (vezi toată discuția)