Buna ziua!
Va supun atentiei cazul meu, pe scurt. Intr-un proces civil - contestatie la executare silita - am castigat la instanta de executare. Partea adversa a declarat recurs, acesta neavand, in prezent, un termen stabilit. In esenta, este vorba de un contract de imprumut la C.A.R.-ul pensionarilor, intocmit in fals, parchetul de pe langa tribunal efectuand, in prezent cercetari asupra persoanelor invinuite.
Pana la procesul penal, instanta de executare mi-a admis contestatia la executare, in sensul incalcarii, printre altele, a procedurii descrise de Art. 373 ind.1 CPC. Alin. (1) al acestuia spune ca: "Cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc,
daca legea nu prevede altfel
.
Legea
in baza careia CAR-ul pensionarilor a inteles sa ma execute silit este Art. 14 din Legea 540/2002 - a caselor de ajutor reciproc, care spune ca " Contractele de imprumut constituie titlu executoriu. Infiintarea popririlor se face de catre creditor
si acestea nu sunt supuse validarii. Anticipez ca la recurs, CAR-ul pensionarilor va sustine nelegalitatea hotararii, prin aceea ca instanta nu a tinut cont de sintagma " daca legea nu prevede altfel" - din cuprinsul Art. 373 ind.1, citat mai sus.
In aceste conditii, intentionez sa invoc, ca fiind neconstitutionala prevederea din Art.14 din legea 540/2002 care statueaza ca aceasta forma a executarii silite - popririle -
"nu sunt supuse validarii", asa cum am subliniat mai sus.
In opinia mea, aceasta prevedere incalca art. 126 alin.(1) din Constitutie, precum si art. 21 alin(3) - dreptul la un proces echitabil - consfintit si de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, prin aceea ca lasa aceasta faza a procesului civil la arbitrariul unor entitati nejuridice, cum sunt creditorul si tertul poprit.
Credeti ca intentia mea este indreptatita? Are vreo sansa?
Multumesc tuturor celor care vor binevoi sa-mi raspunda!