avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se poate admite in recurs, ridicarea exceptiei de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Se poate admite in recurs, ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate?

Buna ziua!
Va supun atentiei cazul meu, pe scurt. Intr-un proces civil - contestatie la executare silita - am castigat la instanta de executare. Partea adversa a declarat recurs, acesta neavand, in prezent, un termen stabilit. In esenta, este vorba de un contract de imprumut la C.A.R.-ul pensionarilor, intocmit in fals, parchetul de pe langa tribunal efectuand, in prezent cercetari asupra persoanelor invinuite.
Pana la procesul penal, instanta de executare mi-a admis contestatia la executare, in sensul incalcarii, printre altele, a procedurii descrise de Art. 373 ind.1 CPC. Alin. (1) al acestuia spune ca: "Cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc,
daca legea nu prevede altfel
.
Legea
in baza careia CAR-ul pensionarilor a inteles sa ma execute silit este Art. 14 din Legea 540/2002 - a caselor de ajutor reciproc, care spune ca " Contractele de imprumut constituie titlu executoriu. Infiintarea popririlor se face de catre creditor si acestea nu sunt supuse validarii. Anticipez ca la recurs, CAR-ul pensionarilor va sustine nelegalitatea hotararii, prin aceea ca instanta nu a tinut cont de sintagma " daca legea nu prevede altfel" - din cuprinsul Art. 373 ind.1, citat mai sus.
In aceste conditii, intentionez sa invoc, ca fiind neconstitutionala prevederea din Art.14 din legea 540/2002 care statueaza ca aceasta forma a executarii silite - popririle - "nu sunt supuse validarii", asa cum am subliniat mai sus.
In opinia mea, aceasta prevedere incalca art. 126 alin.(1) din Constitutie, precum si art. 21 alin(3) - dreptul la un proces echitabil - consfintit si de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, prin aceea ca lasa aceasta faza a procesului civil la arbitrariul unor entitati nejuridice, cum sunt creditorul si tertul poprit.
Credeti ca intentia mea este indreptatita? Are vreo sansa?
Multumesc tuturor celor care vor binevoi sa-mi raspunda!
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 16:48, 9 August 2012
primul aspect - ridicarea exceptiei si eventuala sa acceptare de catre instanta de judecata nu inseamna si suspendarea automata a procesului. trebuie sa convingeti instanta ca suspendarea procesului este importanta pentru o corecta judecata.
in al doilea rind, nu cred ca exceptia ca fi admisa, personal nu mi se pare ca dispozitia legala este neconstitutionala. ar fi acelasi rationament ptr care CC a respins exceptia privind prevederile legale ce instituiau contractele bancare/leasing ca si titluri executorii. Tot pe acelasi temei legal ca si cererea dvs insa CC a respins exceptia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista o legatura intre cele doua notiuni de "validare"? ctm ctm Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo legatura (deosebire, asemanare, etc.) intre notiunea de \"validare\" - asa cum este statuata in art. 14 din Legea ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a se conforma art. 387, al. (1) cod proc. civ.? ctm ctm Intr-un proces civil - contestatie la executare silita, a unui titlu executoriu neemis de o instanta judecatoreasca - cine are obligatia de a emite ... (vezi toată discuția)
Prescriptie sau nu? lia76 lia76 Buna ziua. Am urmatoarea speta. In anul 2005 X a semnat un contract de imprumut incheiat la notar cu garantie imobiliara cu Y, iar termenul de rambursare a ... (vezi toată discuția)