Buna ziua,
Am si eu o speta si va rog sa ma ajutati.
La tara doi batrani au decedat. Bunica, mai recent in 2010. Au doua fete.
Nu s-a facut succesiunea. Primaria a trimis o somatie si o instiintare de plata pentru restante la impozitul casei si terenurilor pe numele uneia dintre fete care mai are inca grija de casa si a avut si de cei doi batrani (inmormantari, etc). Cealalta fata nici nu a vrut sa auda de absolut nimic, insa mai nou are pretentii la 1/2 din tot. Nu vrea sa achite nimic, nu vrea sa deschida succesiunea. Primaria prin somatie a trimis ca in termen de 15 zile executa toate bunurile silit.
1. Ce se poate intampla daca nu este nici una inca mostenitoare acolo? Poate Primaria sa le ia absolut tot?
2. Ce poate sa faca prima fata care are grija acolo, cum sa procedeze in acest caz daca pe cealalta nu o intereseaza deloc pentru ca ea nu vrea sa-i ia statul ce are acolo (deoarece a muncit mereu acolo, a investit in casa) si chiar ar vrea sa achite acolo impozitul dar nu vrea sa fie pacalita de sora ei mai tarziu; adica ea sa achite totul si sora ei sa vina sa-si ia jumatatea fara sa contribuie cu nimic.
Multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra.
Primaria poate sa execute silit bunurile pentru care nu s-au platit impozite si care au acumulte penalizari chiar daca nu s-a dezbatut succesiunea. Se prezuma ca oricare dintre mostenitorii pot raspunde pentru pasivul succesiunii, pentru datoriile defunctilor.Oricare dintre mostenitoare poate deschide succesiunea, mostenirea avand pasiv si activ. In cazul in care se face un partaj cota mai mare poate reveni surorii care a contribuit la toate cheltuielile pe care va trebui sa le demonstreze cu acte si martori. Posibil sa se ajunga in instanta si acolo se poate demonstra care a fost cota de contributie. Sora poate sa achite impozitele si le poate recupera de la sora sa.
[editat citat- folositi va rog, butonul "raspunde"", multumesc]
Multumesc tare mult pentru promptitudinea raspunsului dumneavoastra.
Insa va mai intreb un aspect: Primaria daca nu are hotarare judecatoreasca poate sa-mi execute silit bunurile?
Multumesc tare mult pentru promptitudinea raspunsului dumneavoastra.
Insa va mai intreb un aspect: Primaria daca nu are hotarare judecatoreasca poate sa-mi execute silit bunurile?
Decizia de impunere este titlu executoriu, nu are nevoie de hotarare judecatoresca, nici macar de incuviintarea instantei de executare.
Tot ce plateste va fi dedus din masa succesorala si va fi impartit intre mostenitori. Cu siguranta sora care plateste isi va recupera jumatate din ce plateste de la celalalt mostenitor. Important este ca la dezbaterea succesiunii sa duca si dovezile platilor respective.