avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare decizie si inscris de intabulare prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare decizie si inscris de intabulare prin declaratie notariala?

Buna ziua,

Am cateva intrebari dar mai intai sa va descriu situatia.

Strabunicii mei au avut o curte cu doua imobile, o casa mare in care locuiau ei si una mai mica pentru servitori. Strabunica mea dupa moartea sotului ei ( a murit devreme ) se spune ca ar fi vandut casa cea mare si s-ar fi mutat cu bunica mea care era copil mic in casa cea mica, dar exact nu stie nimeni cum s-a intamplat...
La batranete a bunica mea a ingrijit-o si are contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere prin care a mostenit ceea ce avea strabunica mea.
Printre bunurile mostenite este si casa mare care ea se zice ca ar fi vandut-o.

Dovada acestui fapt este ca in unul din CF-urile care exista la oficiul de cadastru pe numele stabunicii mele apare la B10 o inregistrare prin care in baza deciziei cu nr x/ 1992 se intabuleaza dreptul de proprietate asupra intregii gospodarii ( suprafata de 1239 mp ) in favoarea bunicii mele. ( nu stiu decizia cui ii apartine si unde sa o caut ).

In acelasi CF la B11 apare o mentiune din mai 2008 "referat cu privire la cererea depusa de catre X in numele uneia dintre rudele persoanei care se zice ca ar fi cumparat casa de la strabunica mea ( intre timp a decedat ) pentru intabularea dreptului de proprietate.... " Se incheie cu "dosar respins". Iar la B 12 cu acceasi data este mentionat motivul respingerii " documentatia nu a fost receptionata din punct de vedere cadastral"

Putin mai jos la B13 apare o inregistrare din iulie 2008 in care se mentioneaza ca in baza declaratiei notariale nr xx/2008 notar public (numele notarului) rectifica inscrisul de la B10 in sensul ca bunica mea a dobandit 1/2 din suprafata care in baza deciziei xx/1992 era intabulat in favoare ei. Apoi inca ceva care e scris foarte urat aproape nelizibil iar la B14 un inscris cu " 132/2 cu s=553 mp se transcrie in CF xxx/N/ numele comunei in care se afla gospodaria in favoarea raposatului care se zice ca ar fi cumparat-o.

Am fost si am cerut o copie dupa declaratia notariala de care este vorba si zice ca " pe a mea raspundere declar ca decizia xx/1992 a avut in vedere trecerea in proprietatea mea doar a cotei de teren de 1/2 corespunzatoare cotei detinute de (numele strabunicii mele ) din imobilul cu nr top 162, 163 inscris in CF xx (numele localitatii) si nu am nici o pretentie asupra celeilalte cote de 1/2 din imobil. Din aceste motive doresc rectificarea inscrierii de sub B10 din CF xx (numele localitatii).
Dau acesta declaratie spre a servi la cartea funciara"
si mai departe autentificarea si restul chestiilor...

Acum...

1. Bunica mea nu a semnat niciodata nici un act pentru nici una din rudele raposatului, semnatura de pe declaratie nu este a ei, nici macar nu seamana.
A fost odata chiar in 2008 dar nu mai stie in ce luna cu una din rudele raposatului care ar fi cumparat casa pe la carte funciara si pe la un notar dar sustine ca nu a semnat nimic niciodata, ba mai mult zica ca notarul i-ar fi spus doamnei respective ca nu poate obtine nimic dacat daca cade la intelegere cu bunica mea, lucru care nu s-a intamplat. Eu nu eram in oras in perioada aceea si nu am stiut ca respectiva doamna a chemat-o pe bunica mea...

Intrebari:

1. Daca semnatura de pe declaratia aceea nu este a bunicii mele se cheama ca este fals si se anuleaza,nu? Cum putem dovada ca nu este semnatura ei?
2. Este legal sa modifici o intabulare in baza unei decalratii notariale de genul celei care v-am descris-o?
3. Care sunt pasii care ar trebui sa-i urmam acum?
4. Ce alte sugestii mi-ati da in situatia asta?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:55, 9 August 2012
In general aceste aspecte ale situatiei dvs . se rezolva in instanta. Puteti initia si o plangere penala impotriva acelei persoane. Sa inteleg ca este un imobil in zona de vest a tarii unde extrasele de carte funciara inseamna mai mult decta in partea de est. Posibil ca bunica dvs. sa fi semnat o declarartie fara sa ii dea importanta prea mare. Solicitati de la biroul de carte funciara date concrete privind actele care au stat la baza intabularii proprietatii pe care ar fi vandut-o strabunica. Sunt prea multe nebuloase si numai pe baza actelor se pot lamuri. Succes.
Pentru rectificarea mentiunilor din cartea funciara este necesar fie declaratie autentificat,fie in caz de litigiu de hotararea instantei de judecata
Pentru analizarea situatiei cu care va confruntati este necesar sa contactati persoana specilizata care sa analizeze toate documentele pe care le detineti,care se afla la OCPI,dupa care se poate pronunta asupra strategiei de urmat pentru solutionare ,eventual in instanta de judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme incheiere act de vanzare cumparare bogdanxy bogdanxy Strabunica mea a printre alte proprietati, a detinut o casa cu un loc de casa. In urma decesului sotului acesteia, strabunicul meu, s-a facut taxa de ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare se ataca in instanta? ECON ECON Buna ziua, Am un contract de vanzare cumparare incheiat la notar in anul 2005, in care bunicul meu mi-a vandut casa si terenul aferent constructiei, fara ... (vezi toată discuția)
Inscriere hotarire judecatoreasca in cf si intabulare conform hotariri judecatoresti respective Gigi_78 Gigi_78 Exista o hotarire judecatoreasca in ce priveste o proprietate imobiliara, in urma unei revendicari imobiliare, a parintilor catre mine, print-un contract de ... (vezi toată discuția)