avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota parte mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota parte mostenire

Va rog un sfat.

Din 5 comostenitori ,2 vor sa renunte in favoarea numai unui dintre ei.

Doi nu vor sa renunte,nu vor sa-i vinda .
La partaj se poate cereca cei doi sa li se atribuie loturile(teren intravilan) unul linga celalat?

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:45, 10 August 2012
Odata ce unii dintre succesibili sunt straini de mostenire prin renuntare si exista un conflict in ceea ce ii priveste pe ceilalti, eredele care nu doreste sa ramana in indiviziune ( intrucat nimeni nu este tinut a ramane in indiviziune , aceasta stare putand fi sistata oricand ) se poate adresa instantei de judecata, in vederea atribuirii imobilului compus in masa succesorala, fiind necesar , insa, sa le plateasca o sulta celorlalti copartasi (sulta reprezentand o suma de bani , cu titlu de despagubire, proportionala cotei parti din dreptul de proprietate ).

Pe cale de consecinta, va puteti adresa instantei de judecata oricand, atat pentru dezbaterea succesiunii, daca aceasta operatiune ce este initiata dupa deschiderea acesteia prin moartea autorului nu este realizata prin buna invoiala in fata notarului public, dar si pentru imparteala bunurilor indivize.

Succes.

leusan a scris:

Din 5 comostenitori ,2 vor sa renunte in favoarea numai unui dintre ei.

Nu exista renutare in favoarea unui anume mostenitor.
Renuntarea e pura si simpla.
Cu alte cuvinte, daca 2 din 5 renunta, ce ramane se va imparti la restul de 3 acceptanti, nu va reveni doar unuia dintre cei 3 ramasi.

Pentru ca cei doi care vor sa renunte, sa transmita ceva numai unuia dintre restul de 3, cei 2 trebuie sa accepte mostenirea, si abia apoi transmit partea lor cui doresc.
nelamurirea consta in faptul ca cei care nu vor sa vinda ,doresc ca aceacota parte sa li seatribuie unul linga celalalt.
Se pot atribui cote parte vecine, daca situatia din teren o permite (daca terenul este divizibil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, datorie viosandu viosandu Buna ziua, Va rog daca se poate sa-mi dati mai multe detalii sau sfaturi cu privire la cazul ce pe scurt am sa vi-l prezint: Doi frati frate-sora (viitoarea ... (vezi toată discuția)
Intrare cu forța în o casă unde am cota 1/2 conform certificatului de moștenitor Asusro Asusro Bună seara ! În urma dezbaterii moștenirii mi s-a dat certificat de moștenitor în care e scris că sunt moștenitor cu o cotă de 1/2 la o casă pe ... (vezi toată discuția)
Unul dintre mostenitori nu vrea sa semneze pt vanzarea casei Romanita2016 Romanita2016 Ce se intampla cand (dupa moartea tatalui s-a facut succesiunea la cei trei copii si mamei ) la vanzarea apartamentului unul dintre copii nu vrea sa se semneze ... (vezi toată discuția)