avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, datorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, datorie

Buna ziua,
Va rog daca se poate sa-mi dati mai multe detalii sau sfaturi cu privire la cazul ce pe scurt am sa vi-l prezint: Doi frati frate-sora (viitoarea mea sotie) au mostenit un imobil dupa moartea tatalui lor. Au facut succesiunea acum 2 ani (cota de 1/2 pentru fiecare) iar fratele a ramas sa locuiasca in continuare in casa respectiva cu promisiunea ca atunci cand vor avea o oferta serioasa sa o vanda si sa-si imparta in mod egal banii. Dar desi au fost persoane interesate el refuza sa-si dea acordul pentru vanzare. Intrebarea1: poate fi constrans sa accepte vanzarea sau nu si prin ce mijloace? Problema nr 2 este faptul ca viitoarea sotie are un credit neachitat de aproximativ 5 ani (a ramas fara servici) si s-ar putea sa fie executata silit (nu cunosc detalii dar de curand i-a fost blocata alocatia de stat a copilului rezultat dintr-o alta casnicie). Intrebarea numarul 2 este: In cazul in care se vinde acel imobil exista sau nu riscul sa fie blocata suma de bani datorata bancii (recuperatorilor) ? sau in cazul in care nu se vinde exista sau nu riscul sa fie executata silit si scoasa la licitatie doar cota parte de 1/2 din casa? Situatie in care fratelui i-ar confenii sa achite el datoria recuperatorilor si sa devina proprietar pe intreaga locuinta . Casa valoreaza undeva la 40 mii, datoria este de 7mii, intrebarea numarul 3 este daca in situatia executarii silite fratele poate rascumpara partea surorii achitand doar datoria fara a mai fi obligat la plata unei diferente de valoare? Banuiesc ca acea cota 1/2 nu poate fi echivalata si anulata doar prin stingerea unei datorii pe care sora lui o a are din trecut. Imi cer scuze pentru avalansa de intrebari, sper ca m-am facut inteles si ne-am bucura tare mult daca am primi un raspuns. Va multumim pentru sprijin si intelegere, sanatate si numai bine!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:55, 29 Septembrie 2014
Nu poate fi constrans sa vanda, doamna se poate adresa instantei cu cerere de iesire din indiviziune, sa ceara ca imobilul sa ii fie atribuit fratelui si sa ii plateasca sulta sau sa se vanda la licitatie si sa se imparta banii.
Si executorul poate scoate la licitatie cota ei de casa, iar daca se vinde diferenta ii va fi data ei. Cu acordul fratelui se poate vinde tot imobilul.
Daca nu va cumpara nimeni o cota parte din casa, creditorul va cere el iesirea din indiviziune.
Pt ca sa isi poata ridica din cont alocatia trebuie sa vb cu executorul sa faca adresa catre banca pt a-i elibera suma din cont.
Alocatia nu are voie nimeni sa o blocheze. Este dreptul copilului. Se merge la banca si la executor si se anunta.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat decat cu acordul tuturor copartasilor.( starea de indiviziune este sistata prin buna invoiala, pe cale notariala, ori in fata instantei de judecata, cand exista disensiuni intre coerezi ).


Instrainarea presupune acordul de vointa expres, liber exprimat al comostenitorilor , potrivit regulii unaminitatii, aplicabile incheierii actelor juridice.

Cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate este instrainata de catre fiecare dintre coindivizari prin simplul acord de vointa, solo consensu.


Actiunea de partaj nu este supusa termenului de prescriptie extinctiva, putand fi solicitata de catre oricare dintre coproprietarii care justifica un interes in acest sens.


Imparteala poate imbraca forma atribuiri, in sarcina unuia dintre coinvizari fiind instituita obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire.

Indiviziunea poate fi incetata si prin scoaterea la licitatie a bunului .


Creditorul poate solicita partajarea , pe calea actiunii indirecte.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea silita fify1 fify1 Buna ziua, In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat ... (vezi toată discuția)
Fratele refuză să vindem casa părintească moștenită, deși are datorii mari pe care altfel nu poate să le plătească. cum aș putea să procedez ca să nu rămânem pe drumuri? John111 John111 Fratele refuza vanzarea casei dupa moartea parintilor avand si succesiunea facuta dupa ei. Precizez ca are si datorii un credit bancar care este predat acum ... (vezi toată discuția)