avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TERMEN RECURS - PIERDUT DIN VINA AVOCATULUI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TERMEN RECURS - PIERDUT DIN VINA AVOCATULUI

Buna ziua,
Un avocat ales,a depus o cerere de interventie in nume propriu,pentru persoana X, care trebuia sa isi recupereze o suma de bani de la una dintre partile din proces. Era vorba de bani restituiti de casa de sanatate,pentru niste stenturi cumparate de pacient.Pacientul,Y,se afla internat in spital,nu avea bani pentu achizionarea stenturilor si ii erau necesare urgent,fiindu-i viata in pericol. Astfel,banii pentru stenturi au fost platiti de persoana X,din contul sau personal, catre farmacia de unde s-au achizitionat stenturile,cu mentiunea "pt.achitarea facturii nr.....din......", factura fiind facuta pe numele pacientului Y.
Y,a fost operat pe cord deschis si i s-au implantat stenturile,iar viata i-a fost salvata.
Dupa iesirea din spital,Y,a deschis actiune de judecata solicitand returnarea banilor,intrucat asa prevedea legea.
X,a aflat de acest proces si a angajat avocatul pentru a formula si depune cererea de interventie in nume propriu,prin care a solicitat ca respectiva suma de bani sa-i fie returnata persoanei X (care a platit stenturile) si nicidecum persoanei Y (pacientul). Exista ordinele de plata si extrase de cont,din care se vede clar ca persoana X a platit stenturile.Aceste inscrisuri doveditoare,au fost date avocatului, insa acesta,cand a depus cererea de interventie,NU LE-A ATASAT ,in probatoriu. Practic,a depus doar cererea si imputernicirea avocatiala a sa.
La urmatorul termen,cand trebuia sustinuta cererea de interventie cu probe,pentru a scoate in evidenta interesul persoanei X de a interveni in proces,avocatul nu s-a prezentat in fata instantei,ci a trimis un alt avocat,in substituire,care nu cunostea absolut niciun detaliu despre cauza. Nu a avut si nu a depus niciun inscris doveditor,acestea fiind la avocatul titular.
Instanta,in aceste conditii,a respins cererea de interventie,pe motiv ca nu s-a probat interesul persoanei X in proces.Totodata,cauza a ramas in pronuntare.

Instanta,a dispus ca banii sa-i fie returnati persoanei Y (pacientului).
Dupa redactarea hotararii,aceasta i-a fost comunicata avocatului,la biroul sau.
Avocatul,nu a facut recurs,in cele 15 zile de la comunicare si nici nu a anuntat persoana X ca s-a comunicat hotararea.
Persoana X a aflat ca i-a fost trimisa hotararea la biroul avocatului,dupa trecerea celor 15 zile legale,in care putea face recurs.
A sunat avocatul.
Acesta i-a confirmat ca a pierdut termenul,din cauza ca a fost in concediu.
Totodata,i-a cerut persoanei X,alte 300 lei,pentru a face o procedura ILEGALA de a inregistra totusi un recurs,ca fiind in termen legal,spunand ca are relatii si poate face asta.
Persoana X,a fost la arhiva judecatoriei si a aflat ca dosarul este deja la Tribunal, intrucat casa de sanatate a facut recurs.
In aceste conditii,este clar ca avocatul este vinovat de pierderea termenului legal de introducere a recursului - unde avea ocazia sa repare cumva gafa facuta anterior,prin nedepunerea probelor,lipsa de la termenul cand trebuia sa sustina cauza,etc.
Ce anume se mai poate face acum ?
Cum se poate trage la raspundere acest avocat iresponsabil ?

Va multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
gigelas, utilizator
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:08, 10 August 2012
Stimat forumist,

Un avocat răspunde contractual ca oice altă persoană. Mai mult decât atât, este obligat să să își facă și o asigurare pentru cazuri de malpraxis.

Singura difrență ar fi sesizarea preliminară a Baroului, un fel de procedură prealabilă, în care să arătați situația existentă, precum și pretențiile dvs.

Astfel, cuantificați prejudciul creat și puteți începe demersurile de recuperare a prejudiciului prin sesizarea preliminară întâi a avocatului, pentru a vă plăti o anumită sumă la data x, în contul y, a Baroului din care face parte, finalzând demersurile, dacă este necesar, cu deschiderea unui proces.

Cu stimă

Prin depunere imputernicirii avocatiale a sa,precum ca in respectiva cauza "intocmeste documentatia si reprezinta persoana X" este evident ca avea responsabilitatea de a reprezenta corect partea.Ceea ce nu a facut.
Deci,avocatul este vinovat ?
Deci,trebuie facuta o sesizare catre Barou,prin care explic starea de fapt,totodata solicit sa plateasca avocatul despagubiri ?
Va rog,detaliati putin. Poate un exemplu de astfel de sesizare,daca puteti. Sau o speta similara ? Mie,mi se pare a fi si o fapta penala - inselaciune. Nu credeti ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
gigelas, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O cauza incalcita !!! gigelas gigelas Buna seara, - Cetateanul X,a fost supus unei interventii chirurgicale pe cord deschis ptr. a i se implanta doua stent-uri. - Pentru cele doua ... (vezi toată discuția)
Speta organizare ContSters70582 ContSters70582 Buna tuturor! Am o rugaminte, daca poate cineva rezolva aceasta speta, va rog sa am ajutati si pe mine.Multumesc foarte mult! Prin hotărârea nr. ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani dupa operatie la inima cudricimarius cudricimarius am un coleg care s a operat recent la inima , in sensul ca i-au fost introduse doua stenturi. a fost dus de urgenta la spital in miez de noapte, iar de acolo a ... (vezi toată discuția)