avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiune de fals in declaratii ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiune de fals in declaratii ?

Am avut o condamnare cu suspendare pentru care a intervenit reabilitarea de drept. Am participat la un concurs pentru ocuparea unui post in care se mentiona ca pot participa si cei care au fost condamnati pt savarsirea anumitor infractiuni daca a intervenit reabilitarea . Am participat, am castigat concursul fiind declarat admis dar mi s-a respins incadrarea pe motiv ca nu as fi vorbit despre fosta condamnare si mai mult mi s-a facut plangere de fals in declaratii. In siutatia in care a intervenit reabilitarea de drept mai eram obligat sa mentionez despre acea fosta condamnare??Referitor la falsul in declaratii (infractiune de care sunt acum cercetat de politie) acesta infractiune exista in acest caz ?
Va multum
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2009
gabyteo, utilizator
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 22:06, 15 Ianuarie 2009
Conform art. 292 Cod Penal, declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145 , in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sfatul meu e sa faci o cerere la judecatoria in a carei raza teritoriala ai domiciliul pe ca aceasta sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept. Cu sentinta legalizata sa te prezinti la Serviciul Caziere din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. Sunt obligati sa faca radierile necesare.
Daca ati dat vreo declaratie in sensul asta ca aveti cazierul alb si sa dovedit ca nu este asa ,puteti fi acuzat de fals in declaratii prin omisiune! Ar fi bine sa consultati un avocat si sa-i cereti asistenta!
Alexander van gogh a scris:

Daca ati dat vreo declaratie in sensul asta ca aveti cazierul alb si sa dovedit ca nu este asa ,puteti fi acuzat de fals in declaratii prin omisiune! Ar fi bine sa consultati un avocat si sa-i cereti asistenta!

Deci doar in acest caz este fals...si inca ceva..depinde unde ati sustinut concursul. Daca era la o instituie publica atunci da, se poate retine, in situatia prezentata mai sus, fals in declaratie. Dar daca era la o firma, nu se poate retine nimic. Poate sa va faca plangere pt pacaleala :)).
In mod normal s-ar putea crede ca in cazul unei reabilitari de drept, Politia va face radierile necesare din oficiu, insa este adevarat ca in practica ei nu vor efectua aceste modificari pana nu prezentati o hotarare judecatoreasca care sa constate respectiva reabilitare (daca se fac toate demersurile necesare, acest lucru se poate obtine chiar si intr-un termen de judeacata).
In ceea ce priveste fapta penala la care ati fost incadrat (falsul in declaratii), dpmdv nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii sub aspectul laturii subiective- neexistand intentie, deoarece dvs cand ati completat declaratia (sau formularul de inscriere care presupun ca vi s-a dat) ati considerat ca fiind reabilitat de drept si efectele condamnarii au fost sterse (lucru care este de altfel ft adevarat).
Va recomand sa apelati la un avocat si sa actionati institutia/firma respectiva in justitie la randul dvs.
In varianta in care legea prevede pentru ocuparea acelui post ca si conditie ca persoana care solicita angajarea sa nu fi suferit condamnare penala,chiar daca a intervenit reabilitarea sau amnistia ulterior,este una.Si alta este daca postul solicitat este la o firma privata,unde nu are nici o relevanta daca ati amintit despre condamnare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiune de fals in declaratii? completari si precizari gabyteo gabyteo Va multumesc pentru promtitudinea cu care a-ti raspuns intrebarii mele insa fata de unele raspunsuri si sugestii se impune a face unele precizari: Va ... (vezi toată discuția)
Cazier pentru angajare medic Centrul Medical Alexis Centrul Medical Alexis Buna ziua, La angajarea unui medic intr-o firma medicala privata mai este necesar sa prezinte cazierul? Exista o prevedere legala in acest ... (vezi toată discuția)
Ajutor!!!!!!!!!! face puscarie sau nu laura72 laura72 buna ziua am scris in autobiografie ca\" nu am fost condamnat\" vreau sa stiu se cosidera fals in declaratii si daca da la ce sa ma astept.declaratia am dat-o ... (vezi toată discuția)