avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cazier pentru angajare medic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cazier pentru angajare medic

Buna ziua,

La angajarea unui medic intr-o firma medicala privata mai este necesar sa prezinte cazierul? Exista o prevedere legala in acest sens?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Centrul Medical Alexis , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:30, 28 Septembrie 2016
Fiind vorba despre o unitate privata ,angajatorul stabileste actele ce sunt necesare la angajare,inclusiv daca este nevoie/nu este nevoie de cazier .
In multe situatii viitorul angajat da doar o declaratie pe propria raspundere sub sanctiunea prebazuta de CPprivind falsul in declaratii,precum ca nu a comis acte sau fapte penale de natura a-l face incompatibil cu functia pt care doreste sa candideze.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator
cmalexis a scris:

Buna ziua,

La angajarea unui medic intr-o firma medicala privata mai este necesar sa prezinte cazierul? Exista o prevedere legala in acest sens?

Multumesc anticipat


Prezentarea cazierului judicar nu este obligatorie la angajarea unei persoane.

Nu exista etxt de lege care sa prevada ce documente sunt encesare in mod obligatoriu la angajarea unei persoane in sectorul privat.
Exista text de lege care prevede chiar daca nu in mod explicit ,obligativitatea cazierului la angajare,dar care nu are aplicabilitate pt sectorul privat,ci doar de stat. Este vorba despre HG286/2011

Art. 3. — Poate participa la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

...g) nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului ori contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea

Indeplinirea conditiei stipulate la lit g se face prin prezentarea cazierului judiciar ,ori in absenta acestuia,pana la finalizarea procesului de selectie a dosarelor printr-o declaratie pe proprie raspundere a candidatului ca nu a comis acte/fapte penale care sa-l faca incompatibil cu functia pe care dorese sa o ocupe.

De asemenea,exista functii pt care se solicita expres acest act,ca de ex. gestionarii (Legea 22/1969 actualizata)
ART4
Nu poate fi gestionar cel condamnat pentru săvîrşirea vreuneia dintre următoarele infracţiuni: a) infracţiuni intenţionate contra patrimoniului; b) infracţiuni de corupţie şi de serviciu; c) infracţiuni de fals; d) infracţiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; e) infracţiunile prevăzute de Legea nr. 656/2002pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, republicată; f) infracţiunile prevăzute de Legea nr. 241/2005pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare; g) infracţiunile prevăzute de prezenta lege.Nu poate fi angajat sau trecut în funcţia de gestionar cel împotriva căruia a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvîrşirea vreuneia dintre infracţiunile prevăzute la alin. 1.
ART5

Agentii economici, autorităţile sau instituţiile publice sînt obligate sa ceara organelor militiei relatii cu privire la antecedentele penale ale celor ce urmeaza să fie angajaţi sau trecuti în functii de gestionari.



Asadar,exista si exceptii in aces sens !
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare vanzator, gestionar sau casier lumenaenache lumenaenache buna ziua, am o cunostinat care este absolventa a scolii generale, are facute cursuri CEPECOM de vanzator si vanzator marfuri alimentare, va rog sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Angajare salariat cu cazier cristinamiron cristinamiron un viitor angajat, este condamnat 1 an 10 luni inchisoare CF 33,34 , cf art 91 NCP,cu suspendare.Are dreptul sa fie angajat ca gestionar? (vezi toată discuția)