Am 19 ani si mi-am facut recent PFA in domeniul it.
Am urmatoarele neclaritati.
Eu daca o sa lucrez pentru o persaona din strainatate, cum pot sa ii emit factura si chitanta ?
Este obligatoriu sa emit factura si chitanta, sau este destul sa il trec in registrul incasari si plati ?
Cum pot face sa inregistrez banii veniti din strainatate ? Pot face factura normala pentru clientii externi? Inregistrez pe baza extractului de cont? In general proiectele sint mici si nu fac contracte tiparite, ar costa mai mult trimiterea lor la semnat/stampilat decit valoarea proiectului.
Pentru orice incasare trebuie sa existe un contract, iar in baza contractului trebuie sa emiteti facturi care ulterior sunt achitate.
Chitantele se emit numai daca banii sunt primiti cash, daca plata se efectueaza prin virament bancar, nu este envoie de chitanta, documentul doveditor fiind extrasul de cont.
Daca toate contractele se vor incheia la distanta, va sfatuiesc sa va achizitionati o semnatura electronica, altfel in eventualitatea unui control nu veti putea dovedi izvorul obligational pentru achitarea sumelor de bani.
.... O incasare se poate face si fara existenta unui contract, chiar si numai in baza unei facturi emise.
@bboyvasy: avand in vedere ca veti efectua operatiuni intracomunitare, respectiv prestari de servicii intracomunitare, este necesar sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari conform art. 158 indice 2 Cod fiscal.