avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Buna ziua,
Am primit de curand o CITATIE cu privire la iesirea din indiviziune pe care o solicita unul din fratii mei ( suntem 4 frati ). Mentionez faptul ca el are 26/32 din teren si 29/32 din suprafata de locuit. El a cumparat de la mama noastra si de la un frate , conform actului de vanzare cumparare care a fost redactat si dactilografiat in data de 29. 06. 1994, cu Incheierea de autentificare din data 30.06.1994 , cotele ce le-au revenit de pe urma Certificatului de Mostenitor ce a fost eliberat la data de 30. 06. 1994 ...?
Este posibila o astfel de tranzactie ?
Dumnealui mai solicita si sporirea lotului pe care il are cu contravaloarea imbunatatirilor efectuate la imobil. El mentioneaza ca a efectuat o serie de lucrari la imobil ,dar nu a atasat nici o dovada (factura fiscala, bon de casa) pentru materialele cumparate de care a beneficiat numai dumnealui. Aceste cheltuieli se ridica la suma de 4550 lei ,iar casa si terenul de 1505 mp o evalueaza la 8000 lei.
I se poate accepta aceasta cerere de catre instanta ?
Referitor la teren in Certificatul de Mostenitor este specificata suprafata de 1505mp iar in Cartea Funciara sunt 1599mp. Ce suprafata se ia in calcul in instanta?
Pe mine despagubirea financiara nu ma intereseaza , singurul lucru pe care il solicit este cota parte din teren, casa si anexe care mi se cuvin .
Se poate sa fac eu singur intampinarea fara sa fiu reprezentat de catre un avocat?
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 14:08, 14 August 2012
Se poate sa faceti dvs. intampinarea, dar nu e prea indicat, mai ales daca solicitati atribuirea in natura a terenului.
Ar fi bine sa contactati un specialist care sa redacteze intampinarea si in masura in care nu aveti posibilitatea sa-l angajati si pentru reprezentarea in instanta, sa monitorizeze evolutia procesului.
Cred deasemenea ca ar fi bine sa consultati si un expert evaluator.
nu aveti sanse mari fara ajutor de specialitate (avocat).
1. din cotele expuse de dvs rezulta ca fratele reclamant detine majoritatea din casa si teren, situatie in care instantele inclina de obicei balanta (conform legii) la a atribui bunul acestuia in intregime pentru a nu scadea valoarea economica a imobilului si/sau nu este comod partajabil in natura (acest ultim aspect numai expertiza de specialitate care se va efectua in dosar il poate lamuri).
2. daca fratele reclamant detine 26/32 din teren s™i 29/32 din suprafata de locuit si sunteti 4 frati iar numai mama a vandut fratelui reclamant rezulta ca dvs impreuna cu cel de-al patrulea frate detineti 6/32 din teren si 3/32 din casa si anexe (desi nu inteleg cum s-a ajuns la aceste cote...). care este atitudinea/parerea celui de-a patrulea frate ? ca pentru iesirea din indiviziune in instanta trebuie chemati toti mostenitorii.
3. raspuns dezamagitor pt dvs di partea mea dar in opinia mea nu aveti nici o sansa sa primiti ceva in natura ci numai o suma de bani numita sulta pentru mai multe motive in afara celor de la pct 1 si 2
Valoarea imobilului se face dupa valoarea de impunere, cea de la taxe, adica valoarea la care se plateste impozitul, dar daca se face expertiza evaluatorie (care se plateste de cel care o contesta/cere) si rezulta o valoare mai mare puteti eventual cere suplimentarea taxei de timbru pana la valoarea rezultata din expertiza. Dar asta inseamna bani, care sincer, in situatia si cotele dvs nu stiu daca merita avansati.
Cred ca nu m am exprimat eu corect. Fratele meu a cumparat si partea celui de al 3-lea frate, el acum avand un total de 26/32 din teren si 29/32 din suprafata de locuit.
Pe incheierea de carte funciara suntem trecuti numai noi doi cu cotele ce le am specificat mai sus.
Ce nu am specificat este faptul ca imobilul(terenul) are doua iesiri ( la E si V este delimitat de drum iar la N si S de vecini), eu imi doresc sa iau o sprafata de teren din partea din spate care nu il incurca cu nimic, mie cuvenindumi-se suprafata de 300 mp teren+ 10 mp din casa + 8 mp din anexe deoarece imi doresc sa mi ridic si eu un imobil pe terenul ce mi se cuvine.
Din punctul meu de vedere consider ca mi se poate acorda de catre instanta o suprafata de teren mai mare, eu cedand fratelui meu cotele indivize din casa si anexe, astfel nefiind afectata valoarea economica a imobilului.
nu vrea nimeni sa-mi dea un sfat de specialist ?
prin intampinare solicitati ajutor public judiciar daca situatia materiala nu va permite angajarea unui aparator ales.
daca redactati singur intampinarea scrieti in ea exact ce doriti dvs sa pronunte instanta, respectv sa va atribuie dvs in natura cei 300 mp din spatele casei si ce ati mai zis si sa cereti toate probele, acte, martori, interogatoriu, expertiza, urmand ca instanta sa incuviinteze ce va considera pertinent si util pt solutionarea cauzei.
oricati specialisti v-ar raspunde pe acest forum raspunsul corect il primiti numai de la specialistul care va citi actele dvs cu ochii lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune. virgilirimia virgilirimia As dori sa stiu daca se poate face iesirea din indiviziune pentru o casa, fara a avea titlu de proprietate pentru terenul pe care se afla aceasta. (vezi toată discuția)
Clarificare 1/5 parti cu coindivizarul mecy mecy Buna ziua. Mama detine 4/5 parte din teren si casa( in total 705 mp) prin mostenire 1/5 si prin act de cumparare vanzare 3/5 de la cei 3 frati , un frate ... (vezi toată discuția)
Evaluare casa batraneasca de vanzare Moraru D Moraru D Buna ziua ! Cum as putea orientativ evalua o casa batraneasca de vanzare cu terenul ei ? Pe scurt : sunt 3 moștenitori cu cote diferite , am pus casa in ... (vezi toată discuția)