Buna ziua. Mama detine 4/5 parte din teren si casa( in total 705 mp) prin mostenire 1/5 si prin act de cumparare vanzare 3/5 de la cei 3 frati , un frate detine 1/5 care nu a vrut sa cada la intelegere.Vrem sa extindem locuinta dar nu se poate face nimica pana cand pe cartea funciara apare si fratele sau care nici acuma nu vrea sa ajunga la o intelegere comuna .Intrebarea mea este ce putem face in cazul acesta? ce solutii avem?Si daca el prin lege are drept si din casa care are o camera si o bucatarie sau numai din teren (ex.daca facem iesire din indiviziune)?sau daca putem sa i platim partea lui prin instanta?
Solicitati iesirea din indiviziune, aratati ca aveti o cota majoritara, ca nu se poate dispune impartirea in natura cu pastrarea destinatiei imobilelor (casa si constructie) si solicitati atribuirea in natura a integului imobil cu obligarea dvs. la plata sultei corespunzatoare. Sigur ca se poate.
Valoarea va trebui sa o indicati dvs. la introducerea actiunii.
Ulterior ea va fi stabilita in urma realizarii unui raport de expertiza de evaluare. Daca va fi o diferenta in plus (fata de estimarea dvs. initiala) va trebui sa achitati diferenta.
Durata unui astfel de litigiu este greu de estimat -mai ales in contextul in care spuneti ca fratele dvs. nu este ... rezonabil. Asta inseamna ca poate veni cu diverse cereri reconventionale, obiectiuni la rapoartele de expertiza, etc ... aspecte care pot lungi procedura.
Depinde si de instanta la care urmeaza sa va judecati.
In principiu ... un minim de 6 luni -sub rezervele aratate-.
Primul pas este sa contactati un avocat, sa ii dati actele si sa faca o prima estimare prin raportare la documente. Pasii se decid dupa aceasta prima evaluare.
Se ia initial valoatea de impunere. Daca nu e derizorie, are sanse sa ramana aia pentru stabilirea taxei de timbru.
Am avut surpriza ca, intr-o instanta, pentru ca nu stiam valoarea de impunere, sa iau valoarea din grilele notariale, care e mai mare. Instanta mi-a trimis adresa sa precizez valoarea de impunere mai mica. :))
Succesiune
calin andrei
Buna ziua,
As dori cateva lamuriri privind subiectul de mai jos:
- E o casa+teren la tara (nelocuita de ceva timp). Pe titlul de proprietate sint trecute ... (vezi toată discuția)