avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie matrimoniala-intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie matrimoniala-intrebare

Mama mea a adunat niste bani pentru a-mi construi o locuinta. Detin un teren pe care il am tot de la mama, dar inca nu am reusit sa construiesc locuinta. Problema este ca urmeaza sa ma casatoresc in viitorul apropiat, iar locuinta o voi face cu banii de la mama, dupa casatorie. Mama nu este de acord ca aceasta casa sa fie trecuta si pe viitorul meu sot. In acelsi timp, eu avand un copil dintr-o casatorie anterioara, nu as vrea ca in cazul in care eu voi deceda mai repede decat viitorul meu sot, acesta din urma sa fie scos din locuinta, de catre copilul meu. Am inteles ca se poate face conventie matrimoniala, dar va rog sa imi spuneti ce anume ar trebui specificat in aceasta, pentru a nu avea probleme in cazul unui eventual divort sau deces. Conventia matrimoniala trebuie facuta la notar, ar fi mai bine sa o redactam impreuna cu un avocat? Trebuie facut ceva anume la receptia locuintei?
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
pclaudia13, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 17:38, 11 August 2012
Puteti opta pentru conventia matrimoniala de separatie de bunuri, aceta conventie isi produce efectele dupa casatorie. Astfel ca tot ce veti achizitiona dvs in numele dvs va fi considerat bun propriu la fel si Sotul dvs. Puteti achizitiona si impreuna anumite bunuri dar se vor stabili cote detinute, puteti imprumuta de la sot sau sotie bani garantand cu un bun de al dvs, puteti vinde un bun al dvs sotului sau dona, sau cumpara un bun al sotului dvs . Cheltuielile privind casnicia, copii sunt cheltuieli oe care le datorati fiecare in parte.
Conventia se incheie in forma autentica la notar sub Sanctiunea nulitatii absolute, si va trebui sa fie communicate si starii civile unde veti oficia casatoria, ea tb sa fie incheiata inaintea casatoriei.
In conventie puteti trece o clauza de preciput, sau puteti face un testament prin care sa ii lasati sotului dvs. dreptul de uzufruct asupra imobilului pe toata durata vietii, pe langa cota de 1/4 care i-ar reveni in urma decesului dvs.
In cazul in care constructia nu o sa fie finalizata din banii mamei, iar viitorul meu sot va avea si el un aport financiar la locuinta, atunci cum trebuie procedat? Va trebui schimbat regimul matrimonial, sau cum va fi recunoscut ceea ce va face el?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
pclaudia13, utilizator
Nu va trebui schimbat nimic doamna, insa dvs veti avea o datorie la Sotul dvs...pentru banii pe care vi I imorumuta la Casa....Casa va fi a dvs car dansul va fi creditor, putand sa inscrie imprumutul ca sarcina in CF a imobilului constructie.
In cazul decesului dvs, Doamne fereste, isi produce efectele clauza de preciput , mentionata de Alex.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil detinut inaintea casatoriei dar nefinisat cfilip20 cfilip20 In viitorul apropiat ma voi casatori, viitoarea sotie are un copil si detine o casa nefinisata. Eu am intentia sa vand apartamentul in care locuiesc, iar cu ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire magdalena36 magdalena36 Buna seara. Suntem divortati amandoi si avem copii din casatoria anterioara. Eu m-am mutat la el. Copii lui nu sunt de accord pentru ca le este teama ca vor ... (vezi toată discuția)